Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-28 22:00:00

Help, I need somebody...

Beatles: népszerűbbnek gondolták magukat Jézusnál

Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa ma koncertezik zenekarával, az All-Starr Banddel a Papp László Budapest Sportarénában. A sztár keresi az Istenhez vezető utat. Állítólag halála előtt néhány évvel John Lennon is ugyanezt tette.

A Beatles a könnyűzene történetének vitathatatlanul legnagyobb, klasszikus értékeket felvonultató zenekara. A keresztények azonban gyanakodva tekintenek a legendás együttesre, akinek tagja a keleti vallásoktól kezdve, az istentagadáson keresztül a kommunisztikus eszmékig sok mindennel kacérkodtak.

„Nagyobbak vagyunk Jézus Krisztusnál!”

A John Lennonnak tulajdonított szlogen bejárta a világot. Az istentagadó mondatra legalább annyian hördültek fel a keresztények között, mint ahány ezeren skandálták önkívületben, hogy jobban szeretik a Beatlest Jézusnál.

Lennon azonban az1966 márciusában a London Evening Standard riporterének adott interjújában nem Jézus, hanem inkább a keresztény egyház ellen szólt: „A kereszténység el fog tűnni. Megszűnik, megsemmisül. Erről még csak vitatkozni sem vagyok hajlandó. Igazam van és be is fog igazolódni. Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom persze, melyik fog előbb letűnni a színről, a rock ’n’ roll vagy a kereszténység. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki úgy a dolgokat, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.”

Népszerűek voltak, szerették a botrányt (Egy nehéz nap éjszakája)

Lennon kijelentése a „finomítás" ellenére is hatalmas botrányt kavart. Az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában több helyütt betiltották a Beatles dalainak sugárzását, nyilvánosan elégették lemezeiket, és a Vatikán denunciálta Lennon szavait. A botrány akkorára duzzadt, hogy 1966. augusztusában sajtótájékoztatót tartottak, ahol Lennon a következőket mondta:
„Azt hiszem, ha azt mondtam volna, hogy a televízió sokkal népszerűbb, mint Jézus, nem lett volna semmi baj... Sajnálom, hogy kinyitottam a számat. Nem vagyok istenellenes, Krisztus-ellenes vagy vallásellenes, nem ítéltem el és nem kisebbítettem a jelentőségét. Csak tényként közöltem, és ez lehet, hogy leginkább csak Angliára igaz. Nem mondom, hogy jobbak vagyunk Jézusnál, nem is hasonlítom magunkat Jézus Krisztushoz mint személyhez, Istenhez, vagy akárkihez. Csak mondtam, amit mondtam, és ez nem volt helyes. Vagy rosszul értelmezték. Ennyi.”, majd kicsit flegmán hozzátette, hogyha kell, akár bocsánatot is kér szavaiért.


Ments meg Uram!

A Vatikán majd' 40 év elteltével, 2008-ban bocsátott meg neki, ám ezt Lennon már nem érhette meg: 1980. december 8.-án megölték. Ám kimondott szavainak súlya élete végig nyomasztotta. Legalábbis erre utal Steven Turner, aki neves popzenészek Istenhez való viszonyát vizsgálja kutatásaiban. A Beatlesről megjelent könyvében (The Gospel According to the Beatles, 2006) azt állítja, hogy Lennon kifejezetten félt attól, hogy istenkáromló szavai miatt elkárhozik. Olyannyira, hogy 1972-ben levelet írt Oral Robertsnek, Amerika egyik híres evangelizátorának: „Magyarázza el nekem, kérem, hogy mit tehet a kereszténység értem. Ez is csak egy átverés? Szerethet Ő engem? Ki akarok jutni a pokolból”

Abban az időszakban készült egy interjú Lennonnal, a CBC kanadai rádióban, ami Turner könyvének megjelenéséig archívumban lapult. Csak 2008-ban tették nyilvánossá a Beatles frontemberének Jézussal kapcsolatos gondolatait: „Én egyike vagyok Jézus legnagyobb rajongóinak. Ha a Beatlesre irányuló figyelmet Jézusra tudnánk fordítani, akkor azt mondanám, hogy itt vagyunk, csináljuk. Én nem Jézus, hanem a képmutatás, a vaskalaposság és a vallásos teadélutánok ellen vagyok… Ha a Beatles kiállna Krisztus oldalán – ahol mindig is állt –, és ezt elmondaná az embereknek, akkor lehet, hogy nem telnének meg a templomok, de nagyon sok keresztény táncolna a tánctermekben. Akármit is ünnepelnek, Istent vagy Krisztust, szerintem nem számít, amíg szem előtt tartják Őt és az üzenetét”

Turner szerint Zeffirelli Nazareti Jézus című tévéfilmjének hatására Lennon egy rövid időre meg is tért. Erről számolnak be akkoriban írt, vallásos tartalmú dalai, mint a „Segíts nekem, hogy segítsek magamon” amelyben arról ír, hogy valójában soha nem hagyta el az urat, vagy a csak halála után publikált „Megmentetted a lelkemet” című száma.

Átmeneti megtérés? (You saved my soul)

A keresztényi felbuzdulás azonban nem tartott sokáig, mert Turner szerint Yoko Ono határozott és tudatos lejárató kampányba kezdett a kereszténységgel szemben, s egy tokiói majd egy egyiptomi utazás elég volt ahhoz, hogy Lennon ismét elveszítse keresztény hitét.


Ringo is keresztény lett?

A Beatles-tagok közül Georges Harrison az indiai kultúra felé vonzódott, Paul McCarthney és Ringo Starr viszont nem tartotta magát különösebben vallásosnak. Pedig Ringonak – a Lennon által oly sokat szidott – képmutató vallásos közegen túl, személyes hittapasztalati is voltak. Anglikán családban nőtt fel, és egyházi iskolába járt, amíg járhatott. Kisgyermekként ugyanis sokat betegeskedett, ezért abba kellett hagynia iskoláit, magántanulóként folytatta a tanulást. Egy mellhártyagyulladás és egy vakbélulladás következtében kómába esett. Halálközeli élményéről sehol nem számol be részletesen, de azt több helyütt megjegyzi, hogy ekkor vált számára világossá, hogy valóban létezik a túlvilág. Ennek ellenére, fiatalkorában eltávolodott Jézustól. A Beatles tagjaként a marihuána és az LSD, majd később az alkohol és kokain lettek az istenei, s cigarettából is elszívott hatvan szálat egy nap.

Mára azonban a vallás fontos szerepet játszik az életében. „Úgy látom minél idősebb vagyok, annál jobban tudom kezelni az életemet – mondta a kiváló dobos a 70. születésnapján rendezett ünnepségen – Megtalálni önmagad, minden erről szól az életben. Számomra Isten az élet. És ezt nem fogom titkolni. Isten keresése részemről már a hatvanas években elkezdődött. Régen leléptem az útjáról, de végül csak megtaláltam a hozzá vezető utat. Hála legyen érte Istennek.”
Ringo megtérése természetesen zenéjében is kifejeződik. A Papp László Sportarénában bemutatásra kerülő albumon is megtalálhatók efféle számok, mint például a gospel alapú Walk With You vagy a Who's Your Daddy.

 

Miklya Luzsányi Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.