Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-22 20:30:00

„Nem fogok a Nemzetibe bekerülni”

Bada Dada: A jó és a gonosz küzdelme az unalom ellen

Az 5 éve elhunyt Bada Dadának, az underground kultúra meghatározó alakjának születésnapja alkalmából emlékkiállítás nyílik a fővárosban. A Tudósok együttes tagja, akinek „művészetétől többen megálltak a fejlődésben".

„Picassót szeretem. Ő a legjobb. Még most is jobb nálam." – ilyen és hasonló megjegyzéseivel röhögtette meg – elsősorban a fővárosi underground – közönségét az 1963. augusztus 11-én Újvidéken született Bada Tibor. Művésznevén Bada Dada, aki a Balkon című művészeti folyóiratban a nevét hozzá méltóan így magyarázta: „Én viszont az ilyesmivel, hogy a Bada öli a Dadát, a Dada öli a Badát, inkább dadaista vagyok. Egyfajta dadaizmusban élek".

Az excentrikus művésznek mintegy 60 munkájából nyílik kiállítás augusztus 30-án, kedden a budapesti Home Galériában. Kertész Csaba, a galéria vezetőjének az MTI-nek adott nyilatkozata szerint gazdag anyagot gyűjtöttek össze a tárlatra: barátoktól, ismerősöktől és az avantgard művész fogorvosától, akinek képpel fizetett a kezelésekért. Rajtuk kívül Szombathy Bálint képzőművész, aki „földije" volt Badának, szintén kölcsönzött képeket a tárlatra.


Bada Dada önarcképe. Kép innen.

A szeptember végéig nyitva tartó tárlaton ott lesznek jelentős festményei mellett képversei, grafikái, a Csontikák sorozat, vagyis marhalábszárból készített szobrai, az Ikebada, azaz három befőttesüvegbe rendezett ecsetei, talált tárgyai. Láthatja az érdeklődő többek között a Fekete szivárvány Európa felett című olaj-vászon festményét, A repülő disznót, a Dr Zsivago Dark Star című kollázs önarcképét napszemüvegben, gitárral a kezében, A palicsi szörnyeteg visszavonul című alkotását, amely a Loch Ness-i szörnyre utal és ott lesz néhány, botrányt okozó munkája is.


Piroska, a Farkasember farkát csóválja

Bada Dada képzőművészeti középiskolát végzett, majd a haditengerészetnél szolgált Pulában, elvégezte a magyar szakot az újvidéki egyetemen, rajzaival a jugoszláv képregény megújítója volt. Egyedülálló költészeti és képzőművészeti tevékenysége leginkább végtelenül humoros-szkeptikus világlátásában domborodott ki. Népszerűségét, ismertségét elsősorban az Apa kocsit hajt című szerzeményének köszönheti, amelyet még újvidéki műteremszobájában készített egy közönséges kazettás magnóval, amelyre egyszerre énekelt és harmonikázott.


Egy kis Bada-líra. Kép innen.

1992-ben költözött Magyarországra, ahol a Tudósokkal készített lemezeit jórészt a Bahia kiadó adta ki, és e kiadó nevéhez fűződik az 1996-ban kiadott, képzőművészeti tevékenységét is legátfogóbban bemutató kötete, a drMáriással együtt szerzett Égevő című reprezentatív album. Bada Dada az utóbbi években visszavonultan élt Rákoskeresztúron. Főleg képzőművészettel foglalkozott, és néhány különös hangulatú öndokumentáló filmet és hangfelvételt készített, továbbá szerepelt a Belga 2005-ös lemezén is. Bár zenei tevékenysége többek számára kiverte a biztosítékot: „Akik hallották valaha zenélni, pontosan tudják, milyen rettenetes zenész volt, nem beszélve borzalmas énekesi tevékenységéről, amitől többen megálltak a fejlődésben." – ironizált Para-Kovács Imre a művész nekrológjában.

A 2006-ban 43 évesen műtermében öngyilkosságot elkövetett alkotó szellemisége értői szerint az eksztatikus életigenlés, humor és erotika, valamint a súlyos depresszió, kiábrándultság és élettagadás között ingadozott. A gyakran a képkereten is folytatódó festményei illusztrálták a mesés képcímeket, hol pedig a kép nyomán született meg egy-egy frappáns szójáték, a kép címe (Piroska, a Farkasember farkát csóválja a Halálos Tavaszt Hozó Holdudvarban vagy Döglött macskák szaporodása jelzi a Tavasz közeledtét).
 


A szójátékok, az abszurd-absztrakt szóhasználatot önmagával kapcsolatban is alkalmazta: „Értsék meg már végre, hogy nem vagyok privátrészeg, aki berúgott, és elesik. Benne van az a dekadens vonal, ami a haláltánc utcaszínházamat jelenti. Nem fogok már a Nemzetibe bekerülni előadással, de mint művészlényben-lélekben megvan bennem az elesettség. Nem a nem-megértett művész, hanem az, amelyik nem akar már felkelni." – mondta Bada Dada egy interjúban, és bár most már valóban nem kel fel, művészete ma is hat, akár a most nyíló kiállításon keresztül.

 

mi

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.