Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-12 21:00:00

„Meglepetésünk van az Önök számára”

Az új da Vinci kép megrengeti a világot

Az utóbbi száz év legnagyobb művészettörténeti eseményének tartják egy ismeretlen Leonardo da Vinci-festmény felbukkanását. A Jézust ábrázoló remekmű történetének nagy részét még mindig homály fedi.

Napok óta szenzációs felfedezés tartja lázba a világ műkincspiacát: egy elveszettnek hitt Leonardo da Vinci-festmény került elő. Száz évben kábé egyszer fordul elő, hogy egy nagy mester alkotása bukkan elő a semmiből, az pedig pláne ritka, hogy festményt, és nem grafikát, vagy vázlatot, vázlatocskát azonosítanak. A mű címe Salvator Mundi – Üdvözítő, A világ megváltója – és a 65x45 centiméter nagyságú olajképen (mely valamivel kisebb a Mona Lisánál) Jézus látható. A művészettörténeti ikonográfiában a salvator mundi kifejezést Krisztus egy bizonyos ábrázolására alkalmazták: jobb kezét áldásra emeli, baljában gömböt tart, ami lehet földgolyó vagy országalma is.

A festmény több műkereskedőnek, köztük Robert Simon-nak, egy reneszánsz mesterekre specializálódott gyűjtő birtokában van, akik árverésen szerezték a képet. Simon két évvel ezelőtt tárta a művet a new york-i Metropolitan Museum of Art kurátorai és restaurátorai elé. „A festményt többször átpingálták, ezért szinte másolatnak nézett ki már. Elszürkült, sötét volt és vacak. Ám amikor a restaurátorok kihámozták az eredeti alkotást, előbukkant a leírhatatlanul finom festmény" – olvasható Milton Esterow az ARTnews művészeti portálon közölt cikkében.


A Salvator Mundi-n egykor 45 fontért adtak túl.

18 hónappal ezelőtt a londoni National Gallery is bevizsgálta a művet. „Meglepetésünk van az Önök számára" – invitált meg Nicholas Penny, a múzeum igazgatója négy szakértőt a restaurátori műhelybe. A négy Leonardo-tudós – Pietro Marani, Az utolsó vacsora restaurálásának vezetője, Maria Fiorio, reneszánsz-kutató, Martin Kemp, az Oxford Egyetem művészettörténésze és Carmen Bambach, a Metropolitan Museum of Art kurátora – szólni sem tudtak a megdöbbenéstől, de amikor már meg tudtak, egyetértettek abban, hogy a remekmű alkotója nem lehet más, mint Leonardo da Vinci (nyitóképünkön a festő önarcképe).

„Az utóbbi száz év legnagyobb művészettörténeti eseménye az új Leonardo felbukkanása" – összegzett a négy kutató. Abban is hasonló véleménnyel voltak, hogy a kép a da Vinci által festett Üdvözítő-változatok eredetije. Csak a Salvator Mundi keletkezési idejében nem értettek egyet: egyesek szerint Az utolsó vacsora elkészültének (1495-1497) idején festhette a zseni a művet, míg mások későbbre, a Mona Lisa megszületése körülre (1503-1506) datálják.


Not for sale

A festmény életútjának több szakaszát is homály fedi. Az első dokumentált tulajdonos I. Károly angol király volt, akinek 1649-es kivégzése után fia, II. Károly örökölte a képet. Ezután azonban a 19. századig semmit sem lehet tudni a szerencsésekről, akiknek a falán lógott a kék ruhás Jézus. Az biztos, hogy később az 1901-ben elhunyt Sir Francis Cook brit gyűjtő kollekciójába került, Velázquez és Rembrandt alkotásai mellé. Az 1940-es években még ki is állították Angliában: „Milánói iskolaként" kategorizálták és 1500-ra datálták. 1958-ban pedig a londoni Sotheby's-nél csekély 45 fontért kelt el az akkor már Boltraffio-nak, Leonardo tanítványának tulajdonított mű.

Az ARTnews portál szerint a kép értéke elérheti a 200 millió dollárt, azaz 35 milliárd forintot. Mindazonáltal A világ megváltója mostanában nem kerül kalapács alá: Robert Simon határozottan állítja, hogy a mű nincs a piacon. Ellenben bárki megnézheti az évszázadokig a közönség elől elrejtett remekművet: a londoni National Gallery-ben november 9-től állítják ki egy nagy Leonardo da Vinci-tárlat keretében.

mi
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.