Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-04 14:00:00

Megfigyelték a paranojás írót

Az FBI kergette halálba Hemingway-t?

Az író egy régi barátja nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda kergette volna halálba az írót.

A fél évszázada elhunyt Ernest Hemingway halálának évfordulóján új elmélet jelent meg arról, miért követett el öngyilkosságot a Nobel-díjas író. Aaron Edward Hotchner, az író barátja és életrajzírója a The New York Times hasábjain fejtette ki: Az öreg halász és a tenger szerzője tudott arról, hogy az FBI követi őt, és ez sodorta volna amúgy is ingatag lelkiállapotában az öngyilkosság felé.

Eddig is napvilágot láttak már különféle teóriák arról, hogy miért lőtte le magát vadászpuskájával az író 1961. július 2-án. Egyes feltételezések szerint az író azért került a mélypontra, mert alkotói karrierjének leáldozott. Más – szakértőibb vélekedések szerint – a 62 éves éves Hemingway súlyosan depressziós volt, és a kezelések sikertelennek bizonyultak. Arra is fényt derült már eddig, hogy az írónak valóban aktája volt az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál.

Az 1980-as években az FBI Jeffrey Myers, a Colorado Egyetem kutatójának követelésére közzétette az aktát. Ebből kiderült, hogy az írót már a második világháború alatt megfigyelték, amikor egy antifasiszta kémhálózatot próbált megszervezni Crook Factory néven. Egészen 1960-ig, a sztárok híres rehabintézményébe, a Mayo Klinikára való beutalásáig megfigyelés alatt tartották. 1961 januárjában a különleges ügynök jelentette: Hemingway fizikailag és mentálisan is beteg.


Gyanús fácánvadászat

Hotchner – aki több életrajzot is összerakott már a regényíróról – most azt állítja: Hemingway nagyon is tisztában volt azzal, hogy megfigyelik. Két történetet mesélt el. 1960 őszén Hotchner meglátogatta az írót és feleségét. Fácánvadászatra mentek egy barátjukkal (nyitóképünk az író és Hotchner a vadászaton): Hemingway figyelmeztette őket, hogy ügynökök követik őket, sőt az autóját és házát is bepoloskázták, telefonját lehallgatják. Egy másik este beültek egy bárba, ám az író hamar távozni akart, mert két ügynököt fedezett fel a pultnál.


A fegyverforgató író zsákmányával

Hotchner valójában nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda kergette volna halálba az írót. Véleménye szerint az amúgy is labilis és depresszióra hajlamos Hemingway-t természetesen nagyon megterhelte, hogy követik és ellenőrzik. Az egykori barát szerint az író 1960-ban, a látogatása előtt vehette észre, hogy ráállt az FBI, korábban ugyanis nyoma sem volt nála „üldözési mániának".

A Mayo Klinikán azonban – ahol az írót utolsó hónapjaiban kezelték – a megfigyeléséről tett megjegyzéseit téveszmének, üldözési mániának titulálták. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy több mint tízszer kezelték elektrosokkal – következtet Hotchner.

Várható, hogy a The New York Times-ban megjelent cikknek nagy visszhangja lesz, már azért is, mert a cikk maga is felvet néhány kérdést. Többek között, hogy Hotchner miért most állt elő e teóriával egy ekkora olvasottságú lapban. Illetve, hogy most már valóban publikálhatóvá kéne tenni az FBI Hemingwayről őrzött 120 oldalas dokumentumából azt a 15 oldalt, melyet nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosítottak.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.