Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-03-24 13:02:00

Alkohol, drog, férfiak és a „Sátán zsinagógája”

Amit Liz Taylorról csak kevesen tudnak

Kevéssé ismert, hogy a március 23-án elhunyt, nyolcszor házasodó Elizabeth Taylor lelkes felekezetváltó volt.

A szerdán, 79 éves korában elhunyt hollywoodi sztár édesapja neves műkincskereskedő volt, édesanyja színésznő, aki azonban gyermekei születése után nem lépett többet színpadra. Az Angliában élő amerikai család a szigorú szemléletű újprotestáns Keresztény Tudomány (Church of Christ Scientist, amely nem azonos a későbbi szcientológiai egyházzal) nevű felekezethez tartozott, amelynek hitelvei a Biblián és az egészséges életmódra való törekvésen alapultak.

Az apa különösen komolyan vette a tiszta életre vonatkozó hitelveket, s gyermekeit is ezen elvek szerint nevelte. Ez sikerült is neki, hiszen Elizabeth és bátyja, Howard is szűzen állt az oltár elé, ami már akkor is ritka volt Los Angeles művészvilágában. Amíg az apa a család anyagi biztonságáért és a hitelvek megtartásáért felelt, addig felesége a gyerekek nevelését (majd később pénzügyeit) vette kézbe, és tartotta a markában, amíg csak lehetősége volt rá.


Lassie mellett 

Feltűnő szépségű lánya karrierjét tudatosan, magabiztosan építette fel: a kis Liz már három évesen balett órára járt, és a család visszaköltözött Amerikába, méghozzá Los Angelesbe. Az egykori színésznő bevitte a filmiparba szépen cseperedő gyermekét: a kis Elizabeth kilenc évesen az egyik legnagyobb filmes cég, az Universal, majd a Metro-Goldwyn-Mayer szerződésével büszkélkedhetett. Már legelső filmjével, az 1943-as Lassie hazatérrel nagy sikert aratott, s utána kézről-kézre adták a filmrendezők, így a szépséges kamaszlány hamarosan Amerika kedvence lett.


Katolikus vonzalom

A szigorú szülői nevelés ellenére Lizt nem lehetett elzárni a rajongó férfiak sokasága elől. A színésznő kamaszkori szerelmei közül többen úgy emlékeztek vissza a keménykezű, antiszemita gondolatoktól sem mentes anyára, mint aki igen tapintatlanul beleszólt lánya szerelmi életébe. Egyes elemzők ennek a domináns anyai szerepvállalásban keresik Taylor későbbi kicsapongó életének és vallásos pálfordulásának mozgatórugóját.

Valószínű, hogy a szállodaláncot birtokló Hilton-ház örökösével, Conrad „Nicky” Hiltonnal 1950 májusában kötött házassága is egy kiugrási kísérlet volt csupán anyja leuraló viselkedésével szemben. Már ekkor felmerül a felekezetváltás kérdése, ugyanis a római katolikus Hilton családban nehezen volt elképzelhető egy protestáns ara. Olyannyira nem, hogy amikor a Hilton fiú megismerte Taylort, azt mondta az apjának, hogy megtalálta a világ legszebb lányát, akit csupán katolikus hitre kell térítenie, és rögvest szülhet is neki egy tucat gyermeket.


Első esküvőjén, első férjével 

Bár az alig tizennyolc éves Elizabeth azonnal készen állt volna az esküvőre, az áttérés és a tucatnyi gyerek nem ment egyik pillanatról a másikra. Taylor apja határozottan rosszallotta, hogy lánya át akar térni a római katolikus vallásra, és hogy buzgón magolja a katolikus katekizmust. Áttérésre mégsem került sor, mert a fiatalok végül meg tudtak egyezni abban, hogy bár az esküvőt katolikus templomban tartják, a menyasszony megmaradhat protestáns hite mellett. Hogy az egyház engedélye a Hilton-vagyonnak vagy Liz ekkor már ismert nevének volt köszönhető, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az 1950-es esküvő idején Taylor már ünnepelt sztár, s a klasszikussá vált Óriás méltán hozta meg neki a világhírt.


Elizabethből Elisheba Rachel

Az 1956-os Óriást az amerikai filmkritikusok 9 Oscar-díjra jelölték. Szakmai sikerei ellenére Taylor élete romokban hevert, és hite is erősen megingott, amikor néhány évvel Óriásbeli partnere és jó barátja, James Dean halála után harmadik férje, Mike Todd repülőgép szerencsétlenség áldozata lett. A 20 évvel idősebb Michael Wilding színész után következő Todd szintén Oscar-díjas filmproducer volt.


Mike Todd-dal 

Taylor visszaemlékezéseiben így írt akkori lelkiállapotáról: „Mike életében is megfordult a fejemben a gondolat, hogy áttérek az ő hitére. Biztos vagyok benne, hogy halála után furdalt a bánat, és úgy éreztem, hogy szükségem van a vallás segítségére. Beledöbbentem, hogy képtelen vagyok fájdalmamat imádságban kifejezni, csak egy szavak nélküli formátlan üvöltés tört fel belőlem, annyi csupán, hogy ’Ó, Istenem! Istenem! Istenem!’ Szerettem volna valami olyan formát, ami mélyebb, kifejezőbb.”

Taylor a későbbiekben többször hangsúlyozta, hogy már gyermekkorában is erős szimpátiát érzett a judaizmus irányába, s ezt a zsidó hitű Todd csak megerősítette benne.: „Vonzott a kulturális örökség, és együtt éreztem velük, örök vesztesekkel”. Egykori férje rabbiját kereste fel, és kilenc hónapig tanulmányozta a zsidó vallást. 1959-ben a hollywoodi neológ zsinagógában áttért a zsidó hitre, ahol az Elisheba Rachel nevet kapta. Igaz, élete végig hordta azt a keresztet, amit katolikus első férjétől kapott. A színésznő szülei soha sem tudtak belenyugodni abba, hogy lányuk beállt a „Sátán zsinagógájába”, és részt vesz a „boszorkányszombatokon”. Taylor azonban hangsúlyozta, hogy békességet és megnyugvást talált a judaizmusban.


A Vatikán is beleszólt

Hite segített neki akkor is, amikor kiutat keresett az alkohol és a drog csapdájából, amibe a Richar Burtonnel kötött – világra szóló botrányoktól, rivalizálástól, válástól, majd újraházasodástól szaggatott – 12 évig tartó kapcsolata sodorta. Burtonnel az azóta klasszikussá vált 1963-as Kleopátra forgatásán szerettek egymásba, és miután mindketten házasok voltak, óriási botrány tört ki: többek között a Vatikán nyilvánosan elítélte a szerelmespárt. Egybekelésük után örökbe fogadtak egy súlyos beteg német kislányt, akinek az egészségét műtétekkel állíttatták helyre.
 


Liz és Richard körhintán

A drogok világából saját bevallása szerint soha nem tudott volna talpra állni, ha gyengébb a hite. „Hiszek egy felsőbb hatalomban. Hiszek egy Istenben. És boldog vagyok, hogy az ő segítségét kérhetem” – nyilatkozta életrajzírójának, Ellis Auburnnek 2000-ben.

Ez a hit nem csak abban segítette a színésznőt, hogy ő maga kiszabaduljon az alkohol rabságából, hanem abban is, hogy segítő kezet nyújtson a drogbetegeknek és a HIV-vírussal fertőzötteknek. Az általa alapított két szervezet 1985-től több mint 300 millió dollárral támogatta a rászorultakat. Egyik utolsó nyilatkoztában, amikor a vallási és kulturális ellentétek feloldásának érdekében egy Santa Barbarán működő keresztény iskola támogatását szervezte meg, így fogalmazott: „Semmi sem teszi erősebbé az önbecsülésünket, mint ha segítünk másokon. Ez teszi az embert szerethetővé.”


Miklya Luzsányi Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.