Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-30 16:09:00

Hiánycikk a hazai mű

Amerikaiak uralják a magyar kereszténységet?

Nemrégiben jelent meg a neves családterapeuta, Gary Chapman regénye a házasság évszakairól, amelyben sokadik alkalommal járja körül ugyanazt a témát. Miért uralják a hazai keresztény könyvpiacot amerikai szerzők?

A rendszerváltás idején örömmel vettük kézbe az akkor frissen megjelent amerikai családsegítő könyveket. Teljesen új színt hoztak a magyar könyvkiadásba, és keresztény hívők életébe is, hiszen a család, az apa-, az anyaszerep pszichológiailag szakszerű, ugyanakkor biblikus megközelítéséről a szocializmus évtizedeiben még azok sem hallhattak, akik a pedagógia vagy a pszichológia szakemberei voltak hazánkban. Néhány lelkipásztor volt csupán – közöttük a neves újpesti református lelkész, Gyökössy Endre – akiknek lehetőségük nyílt arra, hogy lelkigondozói gyakorlatukat pszichológiai tanulmányokkal is gazdagítsák valamelyik nyugat-európai vagy amerikai egyetemen.

A kilencvenes évek elején a negyvenévnyi kábulatból éppen csak hogy ébredező magyar keresztény könyvkiadók örömmel fogadták az amerikai, nyugat-európai testvérkiadók segítségét. Tették ezt egyrészt megszokásból, hiszen a kommunizmus idején a megtűrt és erősen cenzúrázott hivatalos egyházi kiadványokon kívül csak Nyugat-Európából becsempészett, szamizdatként forgalmazott könyvek léteztek. Ezek, minden keresztényi segítőkészség ellenére, általában silány minőségű kiadványok voltak: rossz papírra nyomott, gyenge kötésű brosúrák, amelynek szövegét jószándékú, ám a magyar nyelvet már kevésbé bíró emigránsok fordították le vagy állították össze. Ezekhez a kiadványokhoz képest hatalmas előrelépést, sőt, megtiszteltetést jelentett, ha a nyugati világ egy-egy elismert keresztény pszichológusa lehetővé tette könyve magyar kiadását.

A kezdeti időkben sokszor ingyen is felajánlották könyveiket kiadásra a nyugati szerzők. Hogy ez mennyiben volt az önzetlen, testvéri szeretet gesztusa, vagy egy jól átgondolt, hosszú távú marketing stratégia első lépése, amellyel előrelátóan bebiztosították maguknak a magyar piacot, nehéz lenne megállapítani. Az viszont tény marad, hogy a magyar kiadók és olvasók kapva kaptak a lehetőségen. Egymás után jelentek meg a nyugati szerzők család-, és házassággondozó könyvei, s mi, keresztény olvasók úgy vettük, mint a cukrot.


Mint a papok a szószékről

Akkoriban valóban az alapoktól kellett kezdeni. Családgondozó könyv még a világi piacon is alig akadt, a keresztény olvasónak viszont nem minden esetben adtak megfelelő támpontot problémáik megoldásához a szocialista éra futtatott pszichológusai. Nem csoda hát, hogy az egyik első, Ross Campbell nevével fémjelzett gyermeknevelésről szóló könyv(sorozat) valóságos szenzáció lett keresztény körökben.

Akkor olvashattunk először pszichológus tollából olyan dolgokról, amit addig csak a papok prédikáltak a szószékről: hogy a gyermek Isten ajándéka, hogy a szeretet mindet elfedez, és mindenre képes, és hogy a másik ember elfogadása feltétel nélküli kell, hogy legyen. A biblikus alapú családsegítő könyvek szintézisbe hozták és a hétköznapi élet gyakorlatába ültették át mindazt, amit a Bibliából és pszichológia tankönyvekből a szerelemről, házasságról, gyermeknevelésről tanultunk. Persze néha elmosolyodtunk amikor neves pszichológus rendre azt tanácsolat, hogyha problémánk van a gyerekkel, akkor vigyük el amerikai módra hamburgerezni.


Hol vannak a magyarok?

Már a kezdet kezdetén jelentkezett egy széles olvasótábor, amely örömmel forgatta volna a magyar keresztény pszichológusok szakkönyveit. Ám ilyen csak elvétve akadt, annak ellenére, hogy Gyökössy Endre életművét kiadta a Szent Gellért kiadó, s Pálhegyi Ferenc tollából is megjelent jó néhány házassággondozó könyv. Rajtuk kívül azonban alig-alig publikáltak magyar keresztény pszichológusok, családterapeuták családsegítő vagy gyermeknevelésről szóló könyvet.

Pedig egyre nagyobb szükség lenne a tipikusan magyar problémák felvetésére, hiszen a globalizácó ellenére is igen messze állunk az amerikai életnívótól, az egykeresős családmodelltől, az otthon gyermeket nevelő és a lakásdíszítésben kreatívkodó feleségszereptől. Olyan kérdésekben is szükségünk lenne például a segítségre, hogy miként kezeljük, ha a családfő hosszabb ideig elveszíti az állását, ha az asszonynak a család és munkahely mellett még a nagyszülőket is ápolnia kell, mert hiányos az egészségügyi ellátásunk okán nincs lehetőség házi gondozót fogadni, vagy mit kezdjen a magyar iskolarendszerbe beilleszkedni képtelen csemetéjével, amikor az otthon tanulásnak semmilyen feltétele sem biztosított hazánkban. 

Naszádi Krisztinát, a Harmat Kiadó szerkesztőjét kérdeztük arról, hogy miért nem adnak ki házassággondozó könyveket magyar szerzők tollából? „Az utóbbi tíz évben elvétve érkezett magyar tanácsadó könyv kézirata a kiadóhoz, és azok is jórészt elakadtak a szerkesztői munka kezdetén. Úgy látom, hogy a hazai keresztény pszichológusok nem találták még meg azt a népszerű, közérthető, gyakorlatias, ismeretközlő módot –– tartalmat és stílust ––, ami olyan közkedveltté teszi például a Gary Chapman könyveket. Az ő írásai rengeteg, a rendelőből vett példával illusztrálják a jól kidolgozott szakmai elveket. Másrészt az is lehet, hogy még csak alakulóban vannak azok a szakmai műhelyek, ahol a keresztény értékrendet valló szakemberek praktizálnak, és még nem szereztek annyi saját tapasztalatot, hogy előadások és könyvek születhessenek belőle. Tudniillik a sikeres külföldi művek is egy-egy tanácsadó szolgálathoz, terápiás intézethez kötődnek. De vannak biztató fejlemények: egy HR-es szakemberrel, Pulay Gyulával például sikeresen együtt dolgoztunk egy a magyar valóságból kinőtt házassági tanácsadó és egy nevelési könyvön. (Az otthon is szeretett vezető, illetve Hatalom és szabadság a nevelésben és a vezetésben – ez tavasszal fog megjelenni). Illetve Nemes Ödön lelkigondozóval összeállítottunk kapcsolatépítő munkafüzetet (Párbeszélgetés), és a vele készült két interjúkötet is tanácsadó jellegű."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miklya Luzsányi Mónika
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.