Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-31 22:09:00

Mátyás királyból táltost csináltak

A szerzetesek elhatárolódnak a róluk készült filmtől

A pálos szerzetesek teljes mértékben elhatárolódnak a rendről készült, nemrég megjelent Pálosok - az ősi magyar rend című DVD-filmtől.

Bátor Botond, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke kijelentette, hogy a Császár Tamás rendező és Gőbl Gábor producer által jegyzett Pálosok - az ősi magyar rend című film tartalmától és jellegétől a rend teljes mértékben elhatárolja magát, mert "a film súlyosan elferdíti az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend történetét és küldetését, mely szorosan összekapcsolódik a kereszténységgel és azon belül a katolikus egyházzal".

Bátor Botond kiemelte: nagyon sok kitalált történet hangzik el a filmben, "amelyeknek semmi köze nincs a pálos rendhez, a pálosok életéhez. Tele van fikciókkal, miközben úgy tűnik, hogy komoly dokumentumok lennének mögötte". A filmben egyetlen szakavatott szakértő szólal meg, a többiek "bizonyosan jó szándékú, kereső, kutató emberek, akik "alternatív módon kutatják a történelmet", és csak részben építenek a meglévő korabeli dokumentumokra. Példaként megemlítette, hogy a filmben az sem helytálló, hogy Mátyás királyt gyermekkorában táltosnak nevelték a pálosok. Megalapozatlanul állítja a film azt is, hogy "a pálosok egy közelebbről meg nem fogható vallási közösség, amely már a szkíták idején harcolt".

A tartományfőnök elmondta: utoljára több hónapja tárgyaltak a DVD készítőivel, melynek során nem adtak engedélyt a film megjelentetésére, így az esetleges többi rész kiadásához sem járulnak hozzá. Bátor Botond utalt arra, hogy a pálos rend megbízásából a Magyar Televízió és a Duna Televízió közösen készít egy DVD-t, amely a szerzetesrend történetét hitelesen mutatja majd be. Ennek az alkotásnak az alapja az a filmsorozat, amelyet a Duna Televízió már korábban sugárzott - tette hozzá. A film készítői által a honlapjukon közölt dokumentum szerint a 145 perces, rajzfilmes animációt is tartalmazó DVD ismeretterjesztő dokumentumfilm, egy háromrészes sorozat második része.


Rendes történet

Mint írják, "a film eredetileg egy és egységes, egy részes alkotásnak készült. (...) a pálos rend jóváhagyását kértük a nyilvános megjelenéshez, ami értelemszerű volt, hiszen a rend tartományfőnökével készült interjúrészletek fontos elemei voltak a filmünknek. A film megtekintése után a rend kétségeit kifejezve megfogalmazta számunkra, hogy gondoljuk újra a film felépítését, egyben elzárkóztak a filmben történő szereplésüktől, abban az esetben, ha nem vesszük figyelembe a rend elvárásait".

Közölték a honlapon azt is, hogy "a rend kifogását tiszteletben tartva lemondtunk a 2010 decemberére meghirdetett, Uránia Nemzeti Filmszínházban megszervezett díszbemutatóról és a DVD műsoros lemez megjelenésről." Közlésük szerint így két film készült, amelynek címei: A pálos rend története (megjelenés előtt); Az ősi magyar rend (megjelent). Kitérnek arra, hogy a még meg nem jelent film kiadása érdekében folynak a további egyeztetések, és terveik szerint lesz egy harmadik rész is, ami napjainkig tárgyalja a pálosok történetét.

A XIII. század közepén alapított 1308-ban pápai jóváhagyást kapott pálos rendet II. József 1786-ban más szerzetesrendekkel együtt feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Lengyelországban, Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk.
1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a gellérthegyi Sziklatemplomba és kolostorba, a következő időszakban több kolostoruk is nyílt, köztük 1935-ben a pécsi, amely máig a rend magyarországi központja. 1950-ben a kommunista államhatalom feloszlatta a rendet, 1951 húsvét hétfőjén az ÁVH betört a Sziklatemplomba és elhurcolta a szerzeteseket, ahogy ez a többi pálos kolostorral is megtörtént.

A rend Magyarországon a rendszerváltás után, 1989-től szerveződött újjá, jelenleg négy kolostoruk van: Budapesten a gellérthegyi Sziklatemplom, Pécsett a rend magyarországi központja, valamint a márianosztrai és a petőfiszállás-pálosszentkúti kolostor.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.