Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-22 17:28:00

Tilos az almabor és a langyos rozé

A szegények versenyeznek Cannes-ban?

Az Aranypálma, a legrangosabb filmfesztivál díja felbecsülhetetlen egy rendező számára. Cannes-ban versenyezni azonban hihetetlenül sokba kerül.

„Mindenki azt hiszi, ha Cannes-ban vagy és versenyzel, tele van a zsebed. Pedig éppen ellenkezőleg: szegény vagy!" – mondta el a francia hírügynökségnek Jean Bréhat francia producer, aki 1996 óta rendszeres látogató. Idén Bruno Dumont Hors Satan (A sátánon kívül) című filmjével volt jelen a versenyprogramon kívül. 

Amikor a film versenyben van, a fesztivál három éjszakára hívja meg a rendezőt, két vagy három színészt, és fizeti a közlekedésüket a nizzai repülőtértől. A többit mindenki maga állja – mondja a producer. A repülőjegyeket is beleértve. „Három éjszaka túl rövid ahhoz, hogy kielégítsük a sajtó igényét. Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználjuk az ittlétet, legalább két vagy három napra van szükség a vetítés után. Azaz 5-6 éjszaka 300-500 eurós (80-133 ezer forint) éjszakánkénti áron, több mint tíz emberre, beszámítva a forgatókönyvírót, néhány mellékszereplőt, a társproducereket. Rendszeresen hozunk vezető technikust is a vetítésekhez, még ha a fesztiválnak van is erre csapata. Túl nagy a tét ahhoz, hogy bármilyen hiba becsússzon a bemutatón. Ez olyan, mint ahogyan a festő készül a kiállításra: maga ellenőrzi, hogyan akasztották fel a képet a galériában" – mondta Bréhat.

A logisztikai csapaton kívül szükség van egy sajtóügynökségre is, amely szintén alkalmaz néhány embert és általában helyiségeket bérel az interjúkhoz. Ráadásul a hagyomány szerint fogadást kell adni, ha versenyben van egy film. És nem illik fukarnak lenni, almabort vagy langyos rozét kínálni.
„Egy elfogadható fogadás költsége 70 ezer euró (18,7 millió forint). Háromszáz emberrel számítva 100 ezer euró (26,6 millió forint), és ha a Majestic-palotában tartod, akár az egymillió eurót (266,6 millió forint) is elérheti, pezsgővel és aprósüteménnyel. A fogadást leszámítva a hivatalos válogatás 120-130 ezer eurót (32-34,7 millió forint) kóstál egy nagyfilm esetében, egy kisfilm esetében körülbelül a felét” – számol Bréhat, bevallva azonban, hogy a hivatalos verseny a legjobb hely a világon, és e fölött nincsen más, csak az Oscar.

mti, mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.