Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Különvélemény
2012-01-20 12:10:00

Gyu(ri)posztja

Ne menjél tüntetni, édesanyám!

Nagyszerű, mikor elmondja Orbán Viktor, hogy beköszöntött a remény éve, s voltaképpen nincsen semmi gond; az emberek zöme ezt el is hiszi, az első benzinkútig.

E hetek a kormány önmentő akciójáról szólnak, melyet nem is túl diszkréten szervezett ki a baráti sajtónak és civil szervezeteknek. Már a múlt hét elején feltűnt, hogy értelmiségünk egy része – mintegy beintésre – telt, zengő kórusban dallja: a zunió menjen a búsba, édes Magyarországon szabadság van, rend és jólét; vesszenek a csahos ballib ebek a nyugati bankárkörökkel egyetemben. Űzték egymást e szöveg variánsai a neten, oly szervezetek jegyzésével, mint a Civil Összefogás Fórum, a Szabadság Kör, a Százak Tanácsa, a Professzorok Batthyányi Köre és így tovább.

Pár nappal azelőtt történt, hogy Németh Szilárd XXI. kerületi fideszes polgármester – nyilván hivatali jogkörének és a választói akaratnak megfelelően – ókeresztény áldó imádság terjesztésébe fogott. Az ima bevezető szövege szerint az ellenzék „újabb brutális támadást indított Orbán Viktor ellen”, akit ennek következtében áldjon meg az Úr elölről, hátulról, oldalról, sőt alulról is, ámen.

A szent harcba beszállt Székely János esztergom-budapesti megyéspüspök is. Szavaiból kitűnik: a kormány politikáját kifogásolóknak igazából nem a kormány politikájával van bajuk. A családdal van bajuk, Isten nevével, meg persze mindennel, ami szent. Magyarország, amint az új alkotmányból kiviláglik, örök értékeket képvisel, ezért támadnak minket a „pénzvilág urai”. Püspök Úr szerint teljesen rendben van az egyháztörvény is, hiszen kiszűri a „business” egyházakat . (Azt nem említi, hogy olykor, sajnos, az ő egyházában is felvirágzik a business.) Ekképp zárja értekezését: „Gyakran megtörténik a történelemben, hogy ha feltűnik a világosság, akkor megjelenik vele szemben a sötétség hatalma is.”

Értjük ám.

A mozgalom programját Bayer Zsolt A Sátán kutyái című kiáltványa fogalmazta meg legmarkánsabban. Az írás többek közt e sorokat tartalmazza: „lassan itt az idő, hogy kivonulunk az utcára száz- vagy sok százezren. A kormány mellett. Nem mintha nem volna kritikánk, de amit ezzel a kormánnyal művelnek idehaza és külföldön a Sátán kutyái, az egészen egyszerűen tűrhetetlen.” Bayer kolléga természetesen nem azért írt ilyet, mert Xanaxra vette be a pálinkát. Tényleg utcára vonulnak, sőt: ő maga vonul az élen, viszi magával Bencsik kollégát, Stefka kollégát és minden igaz magyart, aki nem rest cselekedni a hazáért szombatnapon.

Kormánypárti tüntetés. Mindig van új a nap alatt. Hogy mit fognak skandálni, nem tudom, de lenne néhány ötletem. Például: Vik-tor, sze-re-tünk! vagy: Jól é-lünk! Vagy: Lib-sik haza! vagy: Dok-tor Schmidt Pál! (Várjuk az egyéb javaslatokat.)

Mindenesetre néhány hónap múlva, mikor majd száz- és százezrek vagy milliók nem bírják tovább az éhséget és kilátástalanságot, és mindenféle kiáltvány, bejelentés meg egyebek nélkül az utcára tódulnak, az tényleg tüntetés lesz. Nem feltétlenül a kormány mellett. Nem tudom, a vezetőinknek van-e fogalmuk róla, mekkora csalódottság és elkeseredés uralkodik az országban. De ha nem váltanak sürgősen irányt, nemcsak éhséglázadás, akár polgárháború is kitörhet – ne legyen igazam.

S akkor még néhány vonatkozó tézis, drága magyar testvéreim.

Messze nem vagyok híve a jelenlegi uniós szisztémának, sőt. Azonban ha az ember belép egy klubba, ott vannak szabályok. Ha Orbán Viktor ilyen elszántan rázza a pofonfát, ne csodálkozzunk azon, ha nekünk lesz bajunk, nem kicsi. Az egy elég hülye mítosz, hogy a pénzvilág urai zárt ajtók mögött összeesküdtek a magyar haza ellen; az olasz meg a görög haza ellen sem esküdtek össze a pénzvilág urai, meg az egyre több leminősített ország ellen sem. Simán befenyítenek bárkit, aki nem akar a szabályaik szerint játszani. Ez van.

Nem mintha a hiteles különutas politikának, valódi nemzetgazdasági koncepciónak ne volna helye. Csak ahhoz igazi és tisztességesen kommunikált célok kellenek és virtuóz diplomácia. Egy klubtag, ha nagyon ügyes, elérheti a szabályok valamelyes módosítását. Vagy: ha nincs szüksége a klub szolgáltatásaira, kiléphet. De ettől eléggé messze vagyunk. Az elmúlt másfél év szakrális és harci retorikával fedett kapkodása összeomlás szélére sodorta az országot. Nagyszerű, amikor elmondja Orbán Viktor, hogy beköszöntött a remény éve, és nincsen semmi gond; az emberek zöme ezt el is hiszi, az első benzinkútig. Vagy amíg meg nem kapja a következő számlát.

Ami most történik, és ami szombaton, a Hősök terén kulminál, nem hősi mozgalom. Nem igazi tüntetés, a nemzetmentéshez meg a Jóistenhez aztán végképp nincs köze. Mindez csupán a tisztességes, jó akaratú, hazájukat és egzisztenciájukat féltő emberekkel eljátszatott, olcsó kutyakomédia. Meg is mondom édesanyámnak, hogy szerintem ne menjen.

Item: a jelenlegi kormány éppúgy a „pénzvilág urainak” mellényzsebében ül, mint bármelyik azelőtt. A világosság és a sötétség közti küzdelem pedig nem a politikai pártok közt zajlik, hanem az emberi szívekben. Gyakran a sötétség győz. Akkor például, ha valaki a hatalomhoz törleszkedve eladja a tisztességét.

 

Balavány György

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.