Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-09-25 07:03:00

Balavány blog

El a kezekkel a hajléktalanoktól!

Válság van, és már megint olyan kormány kormányoz, mely azt állítja ugyan, hogy meg tudja oldani a válságot, de nem tudja. A hajléktalanok száma e helyzet tükre. A hatalom legalább annyira felelős a sorsukért, mint ők maguk.

„A rókáknak barlangjuk van, az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hová a fejét lehajtani.”
Jézus


Pintér Sándor belügyminiszter azt mondja, „nem sajátíthatja ki magának a közterületeket egyetlen csoport sem”, és ugyanezen a sajtótájékoztatón arra emlékeztet, hogy egyes csepeli hajléktalanok bűnözésre vetemedtek. És: „ezt nem fogadhatjuk el, erre választ kell adni”. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester azt mondja, hogy „brutálisan” (sic!) nőtt a hajléktalanszám a kerületében, ezért megszavaztatja a polgárokat, hogy eltávolíthatja-e a hatóság az utcalakókat az utcákról. Tarlós István budapesti főpolgármester szerint a hajléktalanoknak is be kell tartaniuk a társadalmi együttélés „ írott és íratlan szabályait”.

Most akkor rögzítsünk néhányt tényt.

Egy: a hajléktalanok szegény emberek, akiknek úgy alakult a sorsuk, hogy elvesztették a fedelet a fejük felől. Ezért az utcán (közterületen) élnek. Az ő otthonuk az utca. Ott esznek, ott vizelnek, ott alszanak. Nem azért, mert ott jobb nekik, mint egy lakásban, hanem azért, mert nincs lakásuk.

Kettő. A hajléktalanok azért nem tudnak olyan szépen és illendően viselkedni, mint Tarlós István, mert hajléktalanok. Utcán aludni egészségtelen és megalázó. Ez az életvitel fáj az embernek. Akinek fájdalma van, azt csillapítani szeretné. Az egyházak (tisztelet a ritka kivételnek) nem segítenek, még csak jó szóval sem; nem érnek rá, mostanság a Mindenható Állam kegyeit kell kiérdemelniük, az meg nagy munka ám. A hajléktalanok többnyire tehát isznak, sokat. Idegesek, félnek, éhesek, büdösek, undorodnak maguktól és a világtól, és isznak; ilyen állapotban az ember nemigen jelent kellemes társaságot, hiszen nyilván leszarja Tarlós írott és íratlan normáit.

Három: válság van, és már megint olyan kormány kormányoz, mely azt állítja ugyan, hogy meg tudja oldani a válságot, de nem tudja. A hajléktalanok száma e helyzet tükre. A hatalom legalább annyira felelős a sorsukért, mint ők maguk. Hiszen üres, hamis ígéreteken kívül semmi, de semmi  megoldást nem kínál az utcán élők megsegítésére. Viszont uszít és gyűlöletet kelt ellenük.

Aki ennek bedől, az vésse eszébe: bármikor válhat maga is hajléktalanná.

Nem a nyolcban lakom, csak ott dolgozom, és látom, hogy mi van. Én is utálom a húgyszagot meg a koszt, persze. De a hajléktalanok nem bűnösök, hanem áldozatok.

A hajléktalanok képében Jézus közelít hozzánk. Aki a hajléktalanokat rendészetileg el akarja távolítani: Jézusra támad, személyesen.

Az ilyen hatalom mélységesen embertelen és istentelen.

Vagyis hajléktalan, lelkileg.


Balavány György

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.