Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-29 09:27:00

Az erőszak ördögi köre

Naponta egymillió német férfi megy prostituálthoz

Összeállításunkban példákat mutatunk be a német nyelvterületen működő egyházak prostitúcióval kapcsolatos tevékenységéről, szemléztük azzal kapcsolatos állásfoglalásaikat is.


Nemrég Németországban az evangélikus egyház a kor egyik legégetőbb kérdésével is foglalkozott „Prostitúció és emberkereskedelem” címmel.

„Azok az asszonyok, akiket prostitúcióra kényszerítenek, mérhetetlen lelki és testi szenvedést élnek át. Ezeket a nőket örökre megfosztják emberi méltóságuktól, alapvető jogaiktól. Kizsákmányolják őket, és gyakran elveszítik szociális tartásukat.” – nyilatkozta Jürgen Gohde, a Német Evangélikus Egyház Diakónus Szolgálatának elnöke. „Utat kell találni, hogy az erőszak ördögi köréből, amibe kerültek, kijuthassanak...Az „Amnesty International” adatai szerint csak Európából körülbelül 500 ezer nő kerül ilyen helyzetbe, tehát kontinensünk a nőkereskedelem egyik legnagyobb gyűjtőhelye. Azok számítanak célországnak, ahol sok pénzt lehet keresni a prostitúcióval. Németország ezek közé tartozik.„

A prostituáltakkal foglalkozó szervezetek becslése szerint Németországban naponta egymillió férfi keres fel prostituáltakat. Az ebből származó forgalmat évi 10 milliárd euróra becsülik.

A Diakónus Szolgálatok tanácsadó központjai segítenek az emberkereskedelem áldozatainak és a szorult helyzetben lévő prostituáltaknak. Az érintettek a következő szolgáltatásokat vehetik igénybe:  pszichológiai tanácsadás, védett szállások közvetítése, jogi védelem, kíséret biztosítása a bírósági tárgyalásokra, a hazautazás támogatása.

„Mindennapi kenyerünket”

„A társadalom úgy tesz, mintha a prostituáltak nem tartoznának a közösségbe, mintha az embereknek jogukban állna kizárni őket” – nyilatkozta Ulrike Hollander lelkész. Véleménye szerint az egyházaknak is védelmükbe kell venniük a prostituáltakat. Az egyetlen önszerveződésű tanácsadó és érdekképviseleti szervezet „Mindennapi kenyerünket” mottóval 2010. jún. 6-án a bochumi Paulus templomban istentisztelettel hívta fel a figyelmet a prostituáltak helyzetére.

 A Rajna-vidéki Evangélikus Egyház női köre (EKIR - Evangelische Kirche im Rheinland) már régóta az emberkereskedelem és a kényszerített prostitúció ellen foglal állást. Ezt írják:

 

"Németországban jól körülírható csoportok fedezhetők fel a prostitúción belül.
 

Első csoport: akik legálisan, az idevágó törvények betartása mellett dolgoznak prostituáltként.
 

Második csoport: a világ sokféle tájáról érkező bevándorlók, akik mindenekelőtt pénzt akarnak keresni családjuk vagy maguk fenntartására, és eközben gyakran kerülnek függő és kényszerhelyzetbe. Közülük sokan illegálisan, mindenféle jogi védelem nélkül tartózkodnak Németországban. Kb. 400ezerre tehető a számuk.
 

Harmadik csoport: az emberkereskedelem áldozatai, a kényszerprostituáltak. Ez a réteg a média által is nagy figyelmet kap. Míg az első két csoportbeli személyek szolgáltatásaikat „szabad akaratukból” kínálják, e harmadik csoportbeliek minden önrendelkezési jogukat és szabadságukat elveszítik.
Amit a dortmundi éjféli misszió mond, minden résztvevőre érvényes: „Hosszú távon a testet és lelket is tönkreteszi a prostitúció.”

 
A kényszerprostitúció ellen

A Német Evangélikus Egyház (EKD) Diakónus Szolgálata "A kényszerprostitúció ellen" címmel indított mozgalmat. Célja, hogy a nyilvánosságot a problémával szembeni érzékenységre, a férfiakat pedig felelősségteljes viselkedésre szólítsa fel. 2006-ban, a futball-világbajnokság évében kampányt folytatott a kényszerített prostitúció és emberkereskedelem ellen.

A kampány célja elsősorban az, hogy a már létező egyházi és diakónus segítő módszert népszerűsítse. Az Evangélikus Egyház és Diakónia 20 tanácsadó központot állított fel, melyek tanácsadását olyan nők vehetik igénybe, akik az emberkereskedelem és kényszerprostitúció áldozatai voltak.


Éjféli misszió

A dortmundi „éjféli missziót" 1918-ban alapították. A munkatársak azóta is a prostituáltakért, a volt prostituáltakért és az emberkereskedelem áldozataiért tevékenykednek. Az éjféli misszióban főfoglalkozású munkatársak és önkéntesek dolgoznak.
 

Céljai: segítségnyújtás az ügyfeleknek, hogy egészséges, felelősségteljes életet élhessenek, félelem nélkül, anyagi és érzelmi függőség nélkül. Szociális és jogi egyenlőség nyújtása a prostituáltaknak. Felvilágosítás, a diszkrimináció és a kriminalizáció megszüntetése


P.I.N.K. – Prostitution, Integration, Neustart, KnowHow

Prostitúció, Integráció, Újrakezdés, KnowHow
A freiburgi P.I.N.K. Diakónus Szervezet a prostitúcióból kiszállni óhajtó nőket támogatja.


„Éjféli missziós” szolgálatok Svájcban

Az evangélikus városi misszió részeként, Bázelban 1940-ben alapították az 
„Éjféli misszió” prostituáltakkal foglalkozó csoportját. 1994 óta Projekt RAHAB-nak nevezik őket.

A munkacsoport bajba jutott nőknek nyújt segítséget, baráti kapcsolatok kiépítésével, szociális munkásokkal, lelki és diakónus támasszal. Megismerteti a keresztény hitet és ha van rá érdeklődés, keresztény csoportokat, közösségeket mutat nekik. Munkájukhoz tartozik a prostitúcióból való kiszállásban nyújtott bátorítás és kíséret.

A segítők utcai munkájuk során bázeli bárokba, stúdiókba, éjszakai klubokba mennek el, és itt prostituáltakkal kötnek ismeretséget. Felajánlják nekik segítségüket és megpróbálnak egy újabb időpontot megbeszélni, ahol nyugodt körülmények között ismét találkozhatnak. A személyes találkozón az érdeklődőknek a hitről beszélnek. Közösen tanulmányozzák a Bibliát, keresztény irodalmat ajándékoznak, és olyan csoportokat, közösségeket közvetítenek, ahol tovább elmélkedhetnek. Az El Roi Treffen városi evangélikus kolostorban hetente van közös ima, éneklés és bibliai felolvasás.

Azokat a prostituáltakat, akik ki szeretnének szállni ebből a bűnös üzletből, praktikus tanácsokkal is támogatják, és mindehhez bizonyos anyagi támogatást is nyújtanak. Amennyire van rá lehetőség, a fedél nélkül maradt nőknek szükséglakást biztosítanak.

Havonta háromszor rendeznek találkozót a prostituáltaknak és a volt prostituáltaknak. Lehetőség van itt különböző foglalkozásokra, a német nyelv gyakorlására, kreatív kézművesedésre, más kultúrák megismerésére, sorstársi beszélgetésre. Évente egyszer-kétszer nagyobb szabású összejövetelt is rendeznek.

Bander Csilla

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Prostitúció
  • Saját anyja adta el örömlánynak
  • Eladta a lányait prostituáltnak (interjú)
  • A prostituáltak védőszentjét ünnepeljük
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Orgiák állami pénzeken
  • Nem egyszerű a prostitúció elleni harc
  • A svéd nagykövet szerint a prostitúció gyorsan növekvő illegális üzletág
  • Magyar prostituáltakat mentenek Svájcból
  • Egy véren vagyunk megváltva romák és magyarok (dokumentumfilm)
  • Családi vállakozások kezében a magyar prostituált biznisz?
  • További cikkek Prostitúció
  • Saját anyja adta el örömlánynak
  • Eladta a lányait prostituáltnak (interjú)
  • A prostituáltak védőszentjét ünnepeljük
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Orgiák állami pénzeken
  • Nem egyszerű a prostitúció elleni harc
  • A svéd nagykövet szerint a prostitúció gyorsan növekvő illegális üzletág
  • Magyar prostituáltakat mentenek Svájcból
  • Egy véren vagyunk megváltva romák és magyarok (dokumentumfilm)
  • Családi vállakozások kezében a magyar prostituált biznisz?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.