Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-16 14:34:00

Virágba borult a tűzfal

Virágba borult ezer négyzetméternyi tűzfal Budapest VII. kerületében: a Damjanich utca falainak megfestése a Színes Város Mozgalom és a Csináljuk Együtt csapatának közös akciójában valósult meg.

 

 

 

 

Az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem (ELTE) Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola szerdán felavatott udvarának tűzfalait színes virágok és egy monumentális csiga díszíti. A tűzfal a festést és a kivitelezést végző szervezetek mellett az ELTE és az önkormányzat támogatásával újulhatott meg. A megszépült udvart ünnepség keretében adták át, amely egybeesett az Illyés Gyuláné által alapított oktatási intézmény 30 éves fennállásának évfordulójával.

Mezey Barna, az ELTE rektora beszédében megköszönte az összefogást, és hangsúlyozta a „színes és barátságos” légkör fontosságát az oktatás területén, amely megkönnyíti az intézményben dolgozó pedagógusok munkáját és az ott tanuló gyerekek hétköznapjait. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere üdvözölte a kezdeményezést, és közölte, hogy az önkormányzat a későbbiekben is tervez hasonló együttműködést annak érdekében, hogy újabb szürke falak színesedjenek ki.

Megyeri András a Színes Város Mozgalom képviselőjeként kifejtette, hogy erzsébetvárosi önkormányzat és a Csináljuk Együtt civil szervezet között elindult egy hosszú távú együttműködés, amelynek köszönhetően a VII. kerületében számos elhanyagolt, funkcióját vesztett tűzfal újulhat meg a jövőben. A mozgalom vezetője külön kiemelte Merka László művészeti vezető munkáját, aki Fekete Zsolttal és Flór Péterrel együtt tervezte és készítette el a festményeket, irányította a festést végzők munkáját.

Az ország első tűzfalát megfestő Színes Város Mozgalom 2009-ben indította el azt a civil kezdeményezést, amelynek azóta számos követője akadt országszerte. Közéjük tartozik a Csináljuk Együtt mozgalom is. Ocztos István építész, a szervezet alapítója 2010 januárjában nemzetközi pályázatot írt ki három erzsébetvárosi tűzfal képzőművészeti alkotásokkal való megfestésére. A felhívásra eddig 47 képzőművész és építész 152 tervet küldött be Európából, Ázsiából, Amerikából és Ausztráliából. Az erzsébetvárosi önkormányzat és a két szervezet közös szándéka, hogy a jövőben a lakosságot is bevonja, a tűzfalak átalakításával kapcsolatos köztérszínesítő projektekbe.

 

mti


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.