Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-12 11:09:00

Újabb egyházi mecenatúra

Vatikán: kortárs műveket rendeltek a pápának

Hatvan kortárs művészt kért fel a Vatikán arra, hogy vegyen részt a XVI. Benedek pappá szentelésének hatvanadik évfordulójára rendezett kiállításon.

Az olasz újságok szerint a Vatikán ezzel a kiállítással a 2013-as Velencei Biennálén való részvételére készül, amikor először állítanak vatikáni pavilont is.

Titokban folytak az előkészületek. Az olasz sajtó is csak most tudta meg, hogy Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke még februárban levelet írt a világ legismertebb művészeinek. Arra kérte őket, tetszés szerint egy vagy több alkotással vegyenek részt XVI. Benedek pappá szentelése évfordulójának ünneplésén, amelyen kiállítással akarják meglepni a műkedvelő pápát.

A megnyitó július negyedikén lesz a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-terem előcsarnokában, XVI. Benedek jelenlétében. A meghívott művészek névsorát nem közölték, de a sajtóértesülések szerint a kortárs művészet legnagyobbjai szerepelnek rajta. Az olaszok között van Mimmo Jodice Mimmo Paladino, Arnaldo Pomodoro, a külföldiek között Anish Kapoor, Bill Viola és az építész Santiago Calatrava, David Chipperfield és Zaha Hadid is.

A Corriere della Sera napilap úgy véli, az ünnepi kiállítás újabb vatikáni nyitást képvisel a kortárs művészet iránt. Elsőként az 1960-as években VI. Pál adott termet a Vatikáni Múzeumban a modern és kortárs alkotásoknak. 1999-ben II. János Pál a művészvilághoz írt levelében sürgetett szövetséget az Evangélium és a kortárs művészet között. XVI. Benedek 2009-ben találkozott kétszázötven mai művésszel.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.