Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-15 17:32:00

Utcai harcokká fajult a tüntetés

Békésen indult, rendőrrohammal, incidensekkel és sebesülésekkel végződött a "felháborodottak" római megmozdulása. A Colosseumnál és a lateráni Szent János bazilikánál zajló harcok elől a turisták is menekülésre fogták. A rendőrség vízágyúkkal oszlatta a randalírozó csoportokat.

Ébredj Európa! Globális változást! A válságért fizessen az, aki okozta! - feliratú traszparensekkel vonult végig Róma városközpontján szombat délután a "felháborodottaknak" a szervezők által több százezresre becsült menete. A tömeget a római egyetemisták vezették, mögöttük a pedagógus-szakszervezetek, Fiat-munkások, munkanélküliek, környezetvédők haladtak, akik a vízszolgáltatás privatizációja ellen is tüntettek, voltak, akik tőzsdei brókernek öltöztek be. Utolsóként az olasz ellenzéki pártok vonultak a menetben.

Egész Itáliából 750 busszal és vonattal is érkeztek a részvevők. Az egyik középkorú tüntető az MTI-nek elmondta, "a válság fenntarthatatlan helyzetet teremtett, mi lesz a következő generációval, ha már a mi állásunk és fizetésünk is veszélyben van". Mások a pénteken bizalmat kapott római kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakoztak. A tüntetők többsége békésen vonult fel: nem hiányzott a zene, a tánc és ingyen sört is osztottak. Volt, aki sárkánynak öltözött be, így tiltakozva az olasz jegybank eddigi, az Európai Központi Bank új elnöke, Mario Draghi ellen, akinek a neve olaszul sárkányt jelent.

A menet nyugalmát a feketébe öltözött, arcát eltakaró Black Bloc szélsőséges csoport tagjai zavarták meg : kirakatokat és bankautomatákat törtek be, üzleteket fosztogattak, több autót is felgyújtottak. A botokkal és füstbombával felfegyverzett Black Bloc a Colosseumnál a rendőrséggel is összecsapott és elfoglalta a Forum Romanumon a Maxentius-bazilikát, a turisták pedig menekültek. Egy másik csoport a védelmi minisztériumba próbált behatolni.

A hatóságok végül vízágyúkkal oszlatták a tömeget a lateráni Szent János bazilika előtti téren is. Az erőszakosokat a tömeg is megpróbálta kiszorítani a menetből, többnyire sikertelenül. Több helyszínen a békés tüntetők és az erőszakosok verekedtek össze. "Igaza van a fiataloknak, hogy fel vannak háborodva!" - hangoztatta Draghi a G20-ak párizsi csúcsa alkalmából tett nyilatkozatában. "Fiatalkorunkban mi is forradalmat akartunk csinálni.

A mai fiatalok tüntetés helyett inkább javaslatokat tegyenek" - kommentálta a történteket Confindustria gyáriparos szövetség alelnöke, Alberto Bombassei. Az egyik tüntető nagymama elmondta, ő 1968-ban is az utcai barikádokon volt, de akkor szerinte még több volt az illúzió a világban.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.