Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-19 14:05:00

Uniós szigor a szerb emberkereskedők ellen

Brüsszel szigorúbb büntető intézkedéseket kér Belgrádtól az emberkereskedelem megfékezése érdekében.

Az unió belgrádi képviselője, Vincente Deger is részt vett az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából megrendezett figyelemfelkeltő sétán, Belgrádban. A Szerb Vöröskereszt a fővárossal együtt 70 szerbiai városban, 500 önkéntes bevonásával kezdett bele a kampányba. Eddig 100 ezer embert szólítottak meg, de a cél az, hogy mindenkihez eljusson üzenetünk – mondta Dragan Radovanovic professzor, a Szerb Vöröskereszt elnöke. Szerbia átfogó küzdelmet indított az emberkereskedelem mint az újkori rabszolgaság formája ellen, s a szervezet ebből a potenciális áldozatokat megcélzó felvilágosító munkával veszi ki a részét.
 
Európában évente több mint 140 ezer ember kerül az emberkereskedők hálójába – állítják a kutatók –, s a bűnszövetkezetek évente mintegy hárommilliárd dollárt zsebelnek be szexuális kizsákmányolásból és áldozataik rabszolgamunkájából. Az emberi szervkereskedelem – a kábítószer, és fegyverkereskedelem mellett – a bűncselekmények harmadik legjövedelmezőbb ága – teszi hozzá a Tanjug szerb hírügynökség.

Az emberkereskedők áldozatainak védelmét koordináló szerbiai szolgálat szerint idén eddig 73 ilyen áldozatot sikerült beazonosítaniuk az országban. Közülük harmincegyet szexuálisan zsákmányoltak ki, huszonkettőt munkára, hetet koldulásra kényszerítettek. Négy nőt kényszerházasságba vittek, további két embert pedig bűncselekmények elkövetésére kényszerítettek.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.