Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-19 14:35:00

Újabb megszorítások jönnek?

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén 19 igen szavazattal 4 ellenében támogatta a kormánynak a jövő évi költségvetés 320 milliárd forintos módosítására irányuló javaslatát.

A módosítást Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azzal indokolta, hogy a kormány jelenlegi becslése szerint a jövő évi gazdasági növekedés 0,5 százalékos, az euró árfolyama 299,4 forint lesz.

A kormány arra törekszik, hogy ennek ellenére teljesüljön a GDP 2,5 százalékában meghatározott hiánycél. Ezt figyelembe véve javasolja a kormány a korábban már betervezett 200 milliárd forintos tartalék zárolását szeptember végéig, a kamatkockázati tartalék növelését 52 milliárd forinttal, illetve a magánnyugdíj-pénztári 10 százalékos nyugdíjjárulék elterelését a Nyugdíjbiztosítási Alapba, ami 48 milliárd forintot jelent, végül a dohány jövedéki adójának megemelését, ebből 20 milliárd forint többletbevételt várnak.

Szekeres Imre (MSZP) szerint új költségvetést kell készíteni, mert véleménye szerint a beterjesztett büdzsé a mostani kiegészítő javaslatokkal együtt sem tartható, ráadásul nem kiszámítható. A kormány által beterjesztett módosító javaslatok között van egy olyan, a magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányítása a Nyugdíjbiztosítási Alapba, amely "rendkívül sok aggályt és méltatlan helyzeteket teremt" - tette hozzá Szekeres Imre. Feltette a kérdést: szabad-e, alkotmányos-e és célszerű-e így befejezni a magánnyugdíj-pénztári folyamatot. Egyben jelezte: az MSZP nem támogatja a 2012. évi költségvetés elfogadását.

Banai Péter válaszában azt hangsúlyozta, hogy "a jövő évi költségvetés tartós és kiszámítható, a mostani ismereteink szerint". Természetesen nem lehet kizárni, hogy szükség lesz kiigazításra, ahogy az 2010-ben, illetve 2011-ben is történt, mert a nemzetközi környezet nem tartós és nem kiszámítható, ugyanakkor a 2,5 százalékos hiánycél teljesítése elsődleges szempont - tette hozzá.

Az NGM helyettes államtitkára elismerte, hogy a költségvetésben vannak kockázatok, ahogy azt a makrogazdasági pálya miatt a Költségvetési Tanács is jelezte hétfői állásfoglalásában.
A nyugdíjrendszert érintő viták még nem lezártak, további szabályozásra lesz szükség - felelte Szekeres Imre kérdésére az NGM helyettes államtitkára.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.