Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-26 16:32:00

Új vezetőket választ a Magyar Református Egyház

Presbitereket, azaz világi elöljárókat választanak idén a református egyházközségekben; az egyház jogszabálya úgy szól, hogy a választásokat akkor kell megtartani, amikor a zsinat hatéves ciklusa a feléhez ér - közölte Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

A zsinati ciklus félideje alkalmat ad arra, hogy "önmagunkat is szembesítsük azzal, mire valók is vagyunk", ugyanakkor nem szabad az egyházat statikus intézményként megmutatni - fogalmazott. Bölcskei Gusztáv javasolta, hogy az őszi zsinati ülésen történjen meg az egyház "önértékelése"; ezen a plénumon "azok a gondolatok jöjjenek elő, amelyek segíthetik az egyház előrelépését", és a konkrét kérdéseket, javaslatokat tárgyalják meg.

Mint mondta, a 2017-es esztendő, a reformáció kezdetének 500. évfordulója "céldátum lehet", addigra minden bizonnyal lesz új református énekeskönyv és megújult liturgia. Emellett ma is "meg kell tudni fogalmazni, hogy mit jelent az egyház prófétai tisztének megjelenítése". A 2013-as esztendőben a Heidelbergi Káté kiadásának 450. évfordulóját ünneplik - tette hozzá.
A református püspök megjegyezte: az egységes Magyar Református Egyház vezető szervét, a Generális Konventet "örömmel töltötte el", hogy a horvátországi reformátusok megújultak, és új vezetőket választottak. Kitért arra is, hogy "lehetséges a megbékélés" a még mindig két részegyházban élő horvát reformátusok számára, ennek jegyében hívták meg őket Temesvárra, a következő Generális Konvent ülésére.

Beszámolt arról is, hogy nemrégiben a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház az egységes, csaknem az egész Kárpát-medencére kiterjedő Magyar Református Egyházhoz "fenntartásokkal való" csatlakozása ratifikálásáról döntött, s emiatt a szlovák ajkú képviselők elhagyták az üléstermet. Ennek ellenére vannak bíztató hírek, ma már mind a szlovák kormány, mind a szlovák ajkú egyházmegyék képviselői másként látják a "kivonulást". A csatlakozással kapcsolatban a szlovák kormány képviselőivel a közeljövőben találkoznak a szlovákiai református egyházi vezetők - tette hozzá. 

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.