Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-13 11:15:00

Új nevek a hatalmi ágak élén

Megválasztotta az új bírósági vezetőket kedden, titkos szavazáson az Országgyűlés.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter; mindkettejük megbízatása kilenc évre szól. 

Az államfő jelöltjeiről történő döntés kétharmados többséget igényelt. Handó Tünde megválasztását 258, Darák Péterét pedig 275 képviselő támogatta. Az új bírósági vezetők megválasztásuk után az Országgyűlés előtt letették hivatali esküjüket. A képviselők - a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló sarkalatos törvény elfogadásával - november 28-án döntöttek arról, hogy januártól elválik a Kúria - mai nevén LB - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének személye.

A tizennégy év után megszűnő OIT és annak elnöke igazgatási jogkörei az OBH elnökéhez kerülnek, akinek hatáskörébe tartozik a bírósági felsővezetők kinevezése és a bírák kinevezésére vonatkozó indítvány megtétele (a kinevezési jog a köztársasági elnököt illeti meg). A Kúria elnöke igazgatási jogköröket nem gyakorol majd, a szakmai vezetésért lesz felelős; ő nevezheti ki a Kúria kollégiumvezetőit, irányíthatja és ellenőrizheti a Kúria vezetőinek igazgatási tevékenységét.

Az MSZP szerint az új bírósági vezetők megválasztásával nem marad olyan hatalmi ág vagy független szerv, amelynek élén nem a Fideszhez lojális vezető áll. Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján szégyennek nevezte Handó Tünde jelölését, mondván, hogy így az egyik fideszes politikus - Szájer József európai parlamenti képviselő - felesége, az Orbán-család több évtizedes barátja felelhet a bíróságok igazgatásáért.

Darák Péterről szólva azt mondta: szakmai hiányosságai - így például a vezetői tapasztalat hiánya miatt - nem támogatják megválasztását, ugyanakkor elutasításuk az eljárásnak és az igazságszolgáltatási reform egészének is szól. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: Baka András legfelsőbb bírósági elnöknek négy évvel mandátuma lejárta előtt kell távoznia, amit Bárándy Gergely azzal hozott összefüggésbe, hogy a főbíró többször kritizálta a kormány igazságszolgáltatást érintő döntéseit.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.