Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-11 11:55:00

Meleg Géza azt mondja: addig maradnak, amíg kell

Tüntetők foglalták el a józsefvárosi polgármesteri hivatalt

A Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodáját elfoglaló tüntető tudósítónknak nyilatkoztak.

A tervezett intézkedés közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmát fél éven belül ismételten megszegőket elzárással, vagy 150 ezer forintos pénzbírsággal büntetné. A VIII. kerületi polgármesteri hivatalba nagyjából harminc tüntető ment be elfoglalva a polgármester irodáját és annak előterét, valamint a folyosót is. A hivatal biztonsági őrei elkezdték kivinni az irodából a demonstrálókat, akik nem tanúsítottak ellenállást, de nem is távoztak önként, közben a rendőrséget is riasztották az önkormányzathoz.

Meleg Géza józsefvárosi hajléktalan, az ülősztrájk egyik résztvevője saját szavai szerint azért demonstrál, mert Kocsis Máté országgyűlési képviselőként 12 társával együtt beadott egy olyan törvényjavaslatot, amelynek értelmében a hajléktalan embereket 150 ezer forintos bírsággal illetve 60 napos elzárással lehet sújtani. „Nem a hajléktalanság megoldásán fáradoznak, hanem embereket, azért mert szegények bűnözőként kezelnek és börtönbe akarják zárni. Azért ülünk itt, hogy Kocsis Máté és társai vonják vissza a javaslatukat és az hétfőn így szavazásra se kerüljön. Azt szeretnénk elérni, hogy a hajléktalanságot szociális problémaként és ne rendészeti problémaként kezeljék. Addig maradunk, amíg vissza nem vonják ezt a javaslatot" - osztotta meg Meleg Géza.

Kocsis Máté azzal kapcsolatban, hogy a tüntetők addig nem hajlandók távozni, amíg nem vonja vissza a szabálysértési törvény módosítására tett javaslatát úgy nyilatkozott, hogy mivel tizenhárom képviselő adta be ezt a módosító javaslatot, így nem is lenne lehetősége azt visszavonni. Azt is elmondta, hogy ez országos ügy, az Országházban adták be a javaslatot, aminek semmi köze a józsevárosi önkormányzathoz.

Kocsis Máté a sajtó munkatársaival azt is megosztotta, hogy ma 9 órakor fogadta volna a tüntetőket, de a tárgyalásra nem mentek el, e helyett erőszakosan elfoglalták az irodáját. Ezzel kapcsolatban Takács Attila, az AVM hajléktalan tagja úgy nyilatkozott, hogy az AVM a polgármesteri hivatal elé szervezett demonstrációt, amely rendben lezajlot. Hozzátette, hogy Kocsis Máté eddig mindig olyan időpontra adott időpontot, amikor demonstrációjuk volt vagy nem sokkal az előtti időpontra, holott értelemszerűen nem tudnak egyszerre a tárgyaláson jelen lenni és a bejelentett tüntetés szervezését intézni. Az ülősztrájkról így nyilatkozott: „Nagyon örülünk neki, hogy nem csak mi küzdünk egyedül, hanem ezek szerint most már olyan szövetségeseink vannak, akik szintén tesznek azért, hogy a szabálysértési törvény módosítása ne lépje életbe."

Az ülősztrájk egyik résztvevője szabálysértési őrizetbe vétele közben úgy nyilatkozott, hogy Kocsis Máté a hajléktalan embereket politikai haszonszerzésre használja fel, a szegényeket próbálja meg büntetni és ebből próbál magának politikai tőkét kovácsolni. 

 

(mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.