Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-18 11:00:00

Továbbra is szmogriadó és forgalomkorlátozás a fővárosban

Pénteken is fennmarad a szmogriadó riasztási fokozata és ezzel együtt a forgalomkorlátozás Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel péntekre virradóan.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a csütörtöki javulás ellenére november 17-én a főváros két mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlageredménye és a meteorológiai előrejelzés szerint a napi átlag a riasztási küszöbérték körül valószínű. A forgalomkorlátozás már csütörtökön reggel hat órától érvénybe lépett, így reggel 6 órától 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek pénteken sem közlekedhetnek a főváros közigazgatási területén. Tarlós István főpolgármester rendelete szerint a szmogriadó riasztási fokozatában a forgalomkorlátozás minden nap 6-tól 22 óráig érvényes.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, s a megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.
Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése. A főpolgármester felkérte a lakosságot és a légszennyezőket az önkorlátozásra: többek között az egyéni gépjárművek használatának és a gépjárművek indokolatlan, álló helyzetben történő üzemeltetésének mérséklésére, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának csökkentésére.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre vonatkozó előrejelzése szerint túlnyomóan borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható. Délután helyenként felszakadozik, csökken a felhőzet. Gyenge lesz a szél. A hétvégén, hétfőn várhatóan állandósul a magas légszennyezettségi szint.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.