Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-06 13:44:00

Továbbra is Magyarország látja el az EU képviseletét

Az Európai Külügyi Szolgálat felkérésének eleget téve továbbra is Magyarország tripoli nagykövetsége látja el az EU líbiai képviseletét - közölte a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

Mint a tárca kifejtette, az Európai Unió 2011 novemberében megkezdte saját diplomáciai állomáshelyének felállítását Tripoliban. Ennek élére a misszióvezetőt a következő hónapokban nevezik ki, és addig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton ideiglenes jelleggel ismét Magyarországot kérte fel a képviseleti feladatok ellátására, "figyelembe véve a magyar nagykövetség elkötelezett és kiemelkedő színvonalon végzett eddigi munkáját" - emelték ki. Hozzátették: Magyarország örömmel tesz eleget az újabb felkérésnek.

A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozták: Magyarország az elmúlt hat hónapban egy a jelenlegihez hasonló felkérés alapján látta el az EU intézményi képviseletét az országban.

Ez egyben elismerése volt a tripoli magyar nagykövetség helytállásának a líbiai válságban, amely nagyrészt a magyar soros EU-elnökség idejére esett - fogalmaztak.

A tárca kiemelte: miután a líbiai forradalom 2011 februárjában kirobbant, és a helyi diplomáciai testület jelentős részét evakuálták, a tripoli magyar nagykövetség nemcsak az EU nevében látta el feladatait, hanem kétoldalú felkérésre az Amerikai Egyesült Államokat, Görögországot, Horvátországot, Kanadát és Olaszországot is a magyar diplomaták képviselték az észak-afrikai országban.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) önálló uniós szerv, amelynek feladata, hogy segítséget nyújtson Catherine Ashtonnak a közös kül- és biztonságpolitika irányításához és az EU külső tevékenységei közötti összhang biztosításához. Az EKSZ együttműködik a tagállami szolgálatokkal, Európán kívüli küldöttségei pedig az uniós polgárok számára konzuli szolgáltatásokat biztosítva segíthetik a tagállamokat.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.