Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-07 20:01:00

Tovább élnél? Légy elnök!

Egy amerikai tanulmány szerint az elnökök tovább élnek, mint hasonló korú társaik.

A vagyon, valamint a jó egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való hozzáférés kiemelt szerepet játszik ebben, és egy évszázaddal korábban például még fontosabb volt, mint manapság - írta Jay Olshansky szociológus az amerikai orvostársaság Journal of the American Medical Association című folyóiratában. A hosszú élet titkával foglalkozó szociológus szerint bár a politikusok a szemünk láttára őszülnek meg és válnak ráncosabbá, ezek nem a felgyorsult öregedés jelei.

A meggyilkolt vagy a jelenleg is élő elnököket kihagyva Olshansky 34 vezető életét elemezte. Kétharmaduk tovább élt, mint a férfiak átlagban ugyanabban a korban. A jelenleg életben lévő amerikai elnökök többsége már most meghaladta az amerikai férfiaknak az adott elnökök beiktatásakor várható élettartamát - írta. Jimmy Carter és idősebb George Bush is 87 éves. Az amerikai férfiak körében a várható élettartam jelenleg 75,6 év.

Olshansky megjegyezte, hogy az amerikai elnököket átlagosan 55 éves korukban iktatták be, így már túlélték a kritikus korai éveket. Emellett 10 vezetőt leszámítva mindegyikük felsőfokú végzettséget szerzett, vagyonos volt, és könnyedén hozzáférhetett a legjobb egészségügyi ellátáshoz, amelyet a korszak nyújthatott.

Ez utóbbi faktor ugyanakkor éppúgy lehetett áldás, mint átok, hiszen Thomas Jefferson például 83 évig élt, de egyesek szerint egy higanyt tartalmazó kenőcs nagyban hozzájárulhatott halálához. Ugyanez a helyzet George Washingtonnal, akivel egyesek szerint egy betegség végzett 67 évesen, míg mások szerint az akkor használatos kúra, az érvágás okozta halálát - olvasható a Politico című amerikai újság honlapján.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.