Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-20 21:16:00

Több százezren látogattak el a debreceni virágkarneválra

Több millió szál virág, 13 virágkocsi, történelmi ihletettség, több százezer érdeklődő, hazai és külföldi művészeti csoportok bemutatkozása, búcsú a Nagyerdei Stadiontól – ezek jellemezték az idén a debreceni virágkarnevált.

A hagyományoknak megfelelően az old timerek és a felvirágozott kerékpárok felvonulása után indult meg a karneváli menet a Nagyállomástól, a Református Nagytemplom mellett elhaladva a Nagyerdei Stadionba. Utóbbi több mint negyven éve a végállomása a virágkocsik és a művészeti csoportok seregszemléjének, de az idén utolsó alkalommal volt az, mivel lebontják, és a helyén épül fel a DVSC futballcsapatának új stadionja.

Az idei virágkompozíciókat a hagyományosan megjelenő mesefigurák mellett a történelmi ihletettség hatotta át, most először a debreceni nyitókocsi fanfárosai hagyományos tógájuk helyett Bocskai viseletben szólaltatták meg hangszerüket.

A menet élén Szent István királyra és országépítő, államalapító munkájára utalóan haladt a Szent Koronát, az országalmát és a jogart ábrázoló kompozíció. Debrecen virágkocsiját a 650 évvel ezelőtti városalapítás ihlette, felidézve, hogy 1361-ben I. (Nagy) Lajos Anjou-király idején szerzett városi rangot. Bihar, Hargita és Hajdú-Bihar megye közös kocsiján a székely-hun-magyar mondakör szakrális alakja, Csaba királyfi vonult végig a városon, a ceglédiek kocsiján pedig maga Kossuth Lajos érkezett meg Debrecenbe augusztus 20-án. Ott volt a menetben fehér zongorájával Liszt Ferenc virágalakja csakúgy, mint Kölcsey Ferencé, de nagy sikert aratott a Nyilas Misi pakkot kapott című kompozíció is, akárcsak az autókat, a csodaszarvast vagy a borsószem királykisasszonyt megelevenítő kompozíció.

A virágkocsik között hazai és külföldi művészeti csoportok szórakoztatták a közönséget a menetben. Az idei karneválra Kínából, Indiából, Törökországból, Olaszországból, Görögországból, Grúziából, Lengyelországból is érkeztek táncosok, és a virágairól méltán híres Hollandia ugyancsak képviseltette magát. A produkciókat neves zsűri értékeli a nap folyamán, miközben az érdeklődők a város különböző pontjain számos rendezvényen vehetnek részt.

Este újabb felvonulással folytatódik a karnevál, a virágkocsik kivilágítva is bemutatkoznak a Piac utcán, majd a város főterén tűzijáték és utcabál zárja a „százszorszép nap” programjait. A karneváli hét vasárnap, „nefelejcs napján” is folytatódik. A szervezők szándéka, hogy a karneválozók ne felejtsék el a várost, s térjenek vissza más alkalmakkor is.

 

mti

 

A nyitókép: mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.