Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-11 14:42:00

Tarlós szerint Orbán nem tudja

Tarlós István szerint Orbán Viktor és Lázár János kevésbé tájékozódott a főváros anyagi helyzetéről, hiszen akkor nem nyilatkozták volna egyebek közt azt, hogy Budapest saját maga oldja meg a BKV körüli nehéz helyzetet

 

 

A főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján nem árulta el, ki kérte őt a rendkívüli ülés lemondására, lépését egyebek közt azzal magyarázta, hogy még talán korai lett volna dönteni a vitaanyagban szereplő elvonásokról és megszorításokról – írja a Stop.hu

Tarlós István szerint Orbán Viktor és Lázár János kevésbé tájékozódott a főváros anyagi helyzetéről, hiszen akkor nem nyilatkozták volna egyebek közt azt, hogy Budapest saját maga oldja meg a BKV körüli nehéz helyzetet. "A frakcióvezető súlyos megtakarításokat javasolt, a miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy ez az ország leggazdagabb régiója. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy nem a viták miatt hezitál a kormány, hanem valószínűleg azt hiheti a miniszterelnök és a frakcióvezető, hogy komoly, átcsoportosítható pénzfeleslege van Budapestnek." - nyilatkozta Tarlós, aki nem felejtette el kijelenteni azt sem, hogy az ország nehéz helyzetben van és milyen sokan összefogtak ellenünk.

"Volt, ami volt, ha lesz értelmes egyeztetés, részt fogok venni rajta" - hangsúlyozta a főpolgármester. Úgy látja: a legfontosabb most az, hogy Orbán Viktor számára is kiderüljön, a fővárosnak nincsenek a BKV-probléma megoldásához elegendő tartalékai. A tárgyaló delegáció összetétele Tarlós elmondása szerint nem lényeg, mint fogalmazott: ő bízik miniszterelnökben és a kormányban és a BKV-probléma megoldásában is.

A főpolgármester azt mondta - mi mást is tehetne -, hogy Németh Zoltán, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője, parlamenti képviselő kivételével ő választotta ki azokat az embereket, akik ott lehetnek majd a tárgyalódelegációban. Így Rogán Antal V. kerületi polgármestert, György István és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettest - egyébként mindannyian országgyűlési képviselők is - ő vette be a "csapatba".

Olyan hangokat is lehetett hallani, miszerint a budapesti Fidesz megelégelte Tarlós István egyszemélyes "háborúját", ezért kezükbe vették az ügyet a mielőbbi megegyezés érdekében. A főpolgármestert is ők beszélték rá, hogy mondja le a szerdai közgyűlést. A polgármester ezeket a felvetéseket vagy tagadta, vagy az újságírói kérdésekre - arra a néhányra, amit feltehettek - nem válaszolt. Azt viszont elmondta, hogy a BKV-nak elvileg járó 32 milliárdos állami normatívát a parlament zárolta, így az is oldhatja fel, továbbá azt is elárulta, hogy a kormány részéről Orbán Viktorral szeretnének tárgyalni és megegyezni. Tarlós szerint csak "valakinek a nagymamája álmodhatta" azt is, miszerint nem ő vezetné a kormánnyal tárgyaló delegációt.

A megegyezésre egyébként már nincs túl sok idő, hiszen január 27-én már lejár a BKV MKB-hitele, amelyet egyelőre úgy fest, hogy a bank nem hajlandó meghosszabbítani. De februárban egy újabb 16 milliárdos hitel is lejár.

(Stop.hu)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.