Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-05 11:07:00

Szent vagy bűnöző volt Esterházy gróf?

Nem valószínű, hogy Esterházy János amerikai kitüntetése jelentősen elősegítené szlovákiai rehabilitációját, ahogy azt a gróf hívei remélik – véli a Sme című szlovák liberális napilap szombati kommentárjában.

Arra pedig már végképp nem lehet számítani, hogy a szlovák államfő bocsánatot kérne azért, hogy Esterházyt fasisztának minősítette. „Ivan Gasparovic talán tudja is, hogy Esterházy nem volt fasiszta, de ez mellékes, ha neki és a hozzá hasonló szlovák nacionalistáknak arra van szükségük, hogy Esterházyt fasisztának állítsák be” – írja Peter Morvay. „Egyrészt a magyarok elleni belpolitikai harc keretében, másrészt a szlovák háborús fasiszták bűnének relativizálása érdekében, akikhez ők maguk is elég közel állnak” – mutat rá a szerző.

Szerinte az amerikai zsidó politikai szervezet kitüntetése beleillik a szlovák-magyar vitába. „Különösen szórakoztató figyelemmel kísérni, ahogy ma a magyar, töményen antiszemita nacionalisták büszkén hivatkoznak a liga álláspontjára, amellyel szemben különben ellenszenvvel viseltetnek” – írja Morvay. Azt állítja, hogy az Esterházyról folytatott szlovák-magyar vita „elsősorban politikai vita és lényegében megoldhatatlan, mert a megoldás az egyik félnek sem érdeke. Az Esterházyról szóló vita nem fejeződött be, mert mindkét félnek nagy szüksége van rá” – zárja írását Peter Morvay.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.