Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-04 14:50:00

Szabálytalan volt a pénteki budapesti szmogriadó

A korábbi bejelentéshez képest nem pénteken, hanem csak szombat reggel hat órakor lép életbe a szmogriadó riasztási fokozata Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnali közleménye még arról szólt, hogy péntektől él a szmogriadó, napközben azonban ezt módosították. Akiket a rendőrség megbüntetett, azokat kártalanítják.

Péntek hajnalban a Főpolgármesteri Hivatal azt közölte, hogy a budapesti levegő szennyezettség mértéke miatt Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó a riasztási fokozatát. Az MTI által hajnali háromkor kiadott közlemény szerint pénteken reggeltől lép életbe a riadó, ami azt jelenti, hogy 6-22 óráig megtiltották a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek közlekedését. A rendőrség délelőtt el iskezdte az autósok ellenőrzését és büntetését.

A Főpolgármesteri Hivatal kora délután kiadott közleményében azonban arról tájékoztatott, hogy a szmogriadó miatti korlátozásokat csak november 5-én, szombat reggel hat órától kell alkalmazni.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója azt mondta az origo-nak, hogy erre egy jogszabályi lyuk miatt volt szükség. Ugyanis ahhoz, hogy a riasztás szerinti korlátozások életbe lépjenek péntek reggel hat órától, ahhoz már előző nap éjfélig ki kellett volna adniuk a riasztási fokozatot. Ők viszont csak éjfél után kapják meg azokat értékeket, melyek indokolták a szmogriadó elrendelését. A kommunikációs igazgató hozzátette: annak elkerülésére, ami pénteken történt, a közgyűlés módosítani fogja a rendeletet.

Szűcs Somlyó Mária szerint azok az autósok, akiket pénteken megbüntettek, visszakapják a pénzüket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre közölte, hogy közleményt fognak kiadni a történtekből. Rendőrségi forrásból származó információnk szerint a rendőrség kártalanítani fogja a megbírságolt autósokat. A névtelenséget kérő forrás azt nem tudta megmondani, hány autóst bírságoltak meg, de megjegyezte, hogy nem valószínű, hogy nagy számról van szó, mert nem volt fokozott ellenőrzés.

 

(origo)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.