Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-08 15:53:00

Szabadtéri pápai megamise Velencében

Háromszáz ezer ember előtt pontifikált szabadtéri misét XVI. Benedek pápa vasárnap Velencében, az olaszországi városban tett főpásztori látogatásának egyik fő eseményeként. Katolikus egyházfő most először járt a lagúnák városában a néhai II. János Pál pápa 26 évvel ezelőtti látogatása óta.

XVI. Benedek a pápamobilon érkezett egy nagy térre, ahol a szervezők hatalmas színpadot építettek az eseményre, s egy hatalmas kifeszített vásznon a Szent Márk bazilika képmása volt látható. A pápa látogatásával Velence történelmi szerepére emlékeztetett. A lagúnák városa élénk kereskedelmi tevékenységének köszönhetően évszázadokon keresztül a Kelet és a Nyugat kulturális találkozásának színtere volt. Az egyházfő előző nap a közeli Aquileia városában járt; az egykori római kikötő a középkorban az egyik legbefolyásosabb egyházmegye központjaként működött.

XVI. Benedek velencei szentbeszédében felszólította a híveket, hogy a térség játsszon ismét egyesítő szerepet az olyan modernkori kérdésekben, mint a bevándorlás. Európában ez most fontos kérdés, tekintve, hogy Észak-Afrikából illegális bevándorlók tízezrei érkeztek a Földközi-tengeren Olaszországba. A pápa felhívta a híveket, hogy „ne engedjenek a másokkal, a külföldiekkel, a messziről érkezőkkel szembeni félelemnek", akik – a látszat szerint – „veszélyeztetik őket".

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.