Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-21 14:40:00

Simor marad, az IMF januárra várható

Simor András jegybank-elnök mandátuma végéig a helyén marad, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása csak ezt követően lehet aktuális – fejtette ki Rogán Antal.

A parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke szerdán a TV2 Mokka című műsorában nyilatkozott. A fideszes politikus elmondta, várhatóan januárban folytatódnak az IMF-tárgyalások. A José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke által a magyar miniszterelnöknek írott levélről elmondta, sok ilyen levelet kaptak, például a bankadó vagy a különadók kapcsán. Ha eleget tettek volna a felszólításoknak, mint például Románia, akkor az ország sokkal rosszabb helyzetben lenne.

Rogán Antal elmondta, hogy az IMF-Európai Bizottság tárgyaló delegáció három kérést fogalmazott meg. Az első az volt, hogy ha lehet, a magyar pénzügyi rendszer stabilitása érdekében a kormány kössön megállapodást a Bankszövetséggel, s például rendezze a bankadó és a válságadók körüli kérdéseket. Ez megtörtént, s egyebek mellett rendezték devizahitelesek helyzetét, s tételesen bemutatták a válságadók kivezetésének menetrendjét.
A másik kérés az volt, hogy a költségvetést igazítsák a várható európai növekedéshez és az euró várható forintárfolyam-szintjéhez. Ezt szintén megtette a parlament. A harmadik kérés az volt, hogy vagy vonják vissza a jegybanktörvény módosítását, vagy egyeztessék a benne szereplő pontokat. Ez az Európai Központi Bankkal megtörtént. A bank tizenöt észrevételt tett, ebből tizenhármat maradéktalanul, a tizennegyediket ötven százalékban veszik figyelembe. A tizenötödiket pedig nem, mert az ország nem tagja az eurózónának, ezért még nem kell alkalmazkodnia hozzá. Hozzátette, a vita arról szól, hogy nőhet-e a monetáris tanács tagjainak a létszáma. Két fővel nőni fog – mondta.

Aláhúzta, a jegybank független, illetve a Monetáris Tanács tagjai is függetlenek, amit mutat a legutóbbi kamatemelés is. A kormány ugyanis nem szeretett volna emelést, mert nem támogatja a gazdasági növekedést. A tagok számát pedig azért kell növelni, hogy ha lejár néhány tanácstag mandátuma, kontinuitás legyen a szervezetben. Kijelentette, hogy eszük ágában sincs elmozdítani Simor Andrást. Elmondta, a törvényt azért akarják módosítani, hogy megteremtsék az alkotmányos lehetőséget egy később lehetséges, a jegybankot és a felügyeletet érintő, 2013-as vagy 2014-es összevonásnak.

Rogán Antal szerint az IMF-uniós tárgyalások várhatóan januárban folytatódnak. A politikus reális esélyt lát a megállapodásra, arra számít, hogy a készenléti hitelnél egy kicsivel jobb megállapodást sikerül kötni, hiszen nem hitel kell, hanem az, hogy biztonságosan tudják finanszírozni az országot a következő években.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.