Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-03 16:45:00

Riadót fújtak a Paksi Atomerőműben

A Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett az úgynevezett kisvizes intézkedési terv második fokozata a Paksi Atomerőműben.

Ügyeletet rendeltek el, gyakoribbak az ellenőrzések, de továbbra is biztonságosan üzemel mind a négy blokk – közölte Mittler István kommunikációs igazgató szombaton MTI-vel.

A négyblokkos működés, 1987 óta most a legalacsonyabb Duna vízállása, szombaton ez az érték a Balti-tenger szintje felett mért 84,29 méter. Az eddigi legalacsonyabb értéket 2003. augusztus 30-án mérték, 84,42 métert – mondta el Mittler István. Kifejtette, hogy a kisvizes intézkedési terv második fokozata abban tér el az enyhébb, egyestől, hogy bizonyos ellenőrzéseket gyakrabban végeznek el, és elrendelték az ügyeletet. Minden páros órában ellenőrzik a vízállást, az uszadékfogókat, az úgynevezett gerebeneket – részletezte a kommunikációs igazgató. A következő hat napra vonatkozó előrejelzések szerint 30 centiméteres vízszintemelkedés várható.

Mittler István hangsúlyozta, hogy a mostani vízszint a működésbiztonságot és teljesítményt nem befolyásolja, jelenleg mind a négy blokk üzemel, az összáramtermelés meghaladja a 2000 megawattot. A paksi atomerőmű blokkjait 1982-87 között helyezték üzembe. A működéshez négyblokkos üzemelésnél percenként 100 köbméter vizet emelnek ki a Dunából. A vizet megtisztítva, néhány fokkal magasabb hőmérsékleten engedik vissza a folyóba. Az atomerőmű történetében nem volt még arra példa, hogy alacsony vízállás miatt csökkenteni kellett volna a blokkok teljesítményét – közölte a kommunikációs igazgató.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.