Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 11:00:00

Pál apostol levelei a színpadon

Gryllus Dániel dalai és a citera lesz a középpontban október 2-án a Művészetek Palotájában (Müpa), ahol a zenész Pál apostolról szóló, egy könyv mellékleteként a közeljövőben megjelenő új lemezét is bemutatja barátaival.

"Évtizedekkel ezelőtt olvastam Cseri Kálmán Pál apostolról szóló könyvecskéjét, amelyben a levelek valószínűsíthető sorrendjéről is szó volt. Elsősorban Pál apostol azon gondolata fogott meg, amely szerint Isten nem személyválogató, de agitatív és letisztultabb írásai is nagy hatással voltak rám" - fejtette ki Gryllus Dániel az MTI-nek az előzményeket.1991-ben meg is jelent a Pál apostol - dalok Pál levelei szerint című lemez Sumonyi Zoltán megzenésített verseivel. Mint most felidézte, az azóta eltelt húsz évben legalább kétszázszor előadták Halmos Béla brácsással vagy trióban a lemezt. Ferenczi György és a Rackajam két-három éve csatlakozott a koncerteken a csapathoz, erdélyi turnén is voltak közösen, és "szinte adta magát, hogy Ferenczi legyen az új változat hangszerelője".

A Cartaphilus Könyvkiadó és a Gryllus Kiadó együttműködésében eddig két kötet jelent meg, az első 2009-ben a Kaláka 40 éve, a második tavaly a Rackák világa volt. "A Pál apostol - Utazás téren, időn és hangokon át című kiadvány lett a harmadik, a könyv, illetve a CD Ferenczi György hangszerelésében szeptember végén jelenik meg" - mondta Gryllus Dániel.

A mintegy 250 oldalas könyvet a televízióból ismert műsorvezető, Süveges Gergő szerkesztette és ő készítette az interjúkat is, mások mellett Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspökével, Cseri Kálmán református lelkipásztorral, Korzenszky Richárd tihanyi perjellel, Pál Ferenc katolikus pappal, Zlinszky János volt alkotmánybíróval, Jelenits István piarista szerzetessel, Fröhlich Ida történésszel, az ókori Kelet nagy ismerőjével, Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával, Jankovics Marcell kultúrtörténésszel, Köves Slomó ortodox rabbival, Mizsei Zoltánnal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékének oktatójával és a lemez alkotóival.

A könyv három fejezetből áll: az első a 2000 évvel ezelőtti világot eleveníti fel, a második a húsz évvel ezelőtti Pál apostol-lemez körülményeit, a harmadik az új album megszületésének történetét taglalja. A kötet végén szerepelnek Sumonyi Zoltán versei, amelyekhez Ittzés János evangélikus püspök készített magyarázatokat


MTI.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.