Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-23 12:59:00

Óvatlanok a magyar internet–felhasználók

A magyar felhasználók jelentős része veszélynek teszi ki személyes adatait azzal, hogy nyilvános számítógépekről is bejelentkezik e-mail és Facebook fiókjába, vagy akár internetbankjába.

Az ESET Magyarország felmérése szerint a magyar internet-felhasználók 58 százaléka alkalomadtán barátja vagy munkatársa számítógépét használja e-mailjei ellenőrzésére, 34 százalékuk pedig nyilvános számítógépekről is belép postafiókjába. Emellett a felhasználók 10 százaléka ismerősei számítógépén is bankol, 4 százalékuk pedig különböző – például internetkávézóban elhelyezett – nyilvános számítógépeket használ utalásainak elintézésére.

Barátai számítógépéről a felhasználók 3 százaléka vásárol olykor hitelkártyával, 1 százalékuk pedig nyilvános számítógépről. Különösen a fiatalok óvatlanok, a 18-29 évesek 71 százaléka használta már ismerőse számítógépét arra, hogy azon keresztül ellenőrizze saját levelezését, 46 százaléka pedig arra, hogy belépjen Facebook fiókjába.

Kiss Zoltán Gergő, a cég szakértője a felmérés eredményei kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a legbiztonságosabb, ha kizárólag saját számítógépünket használjuk levelezésre és banki ügyeink intézésére. Elmondta: a nyilvános számítógépek többségére szinte bárki telepíthet olyan kémprogramot, ami ellophatja jelszavainkat. Ezért ezeken lehetőleg ne adjuk meg jelszavainkat, és semmiképpen se lépjünk be internetbankunkba. A vírusszakértő azt tanácsolja, hogy ha a gépünk nélkül indulunk nyaralni, akkor készítsünk egy olyan ideiglenes e-mail címet, amit csak az utazás során használunk, és ennek segítségével tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel.

Emellett érdemes óvatosan eljárni akkor is, ha saját számítógépünket nyilvános vezeték nélküli hálózatokban használjuk. Ilyenkor is jobb elkerülni a személyes adatainkat is tartalmazó internetes szolgáltatások használatát, és fontos az is, hogy olyan biztonsági programcsomagot használjunk, melynek tűzfala elrejti számítógépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől.

 

– mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.