Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-26 14:15:00

Ötmilliárdos apanázst ad a kormány a fővárosnak

Pénteken megjelent a kormányhatározat a fővárosnak szóló ötmilliárd forintos rendkívüli támogatásról, amelyet eheti ülésén szavazott meg a kormány - közölte a Kormányszóvivői Iroda szombaton.

Budapest főpolgármestere, Tarlós István (Fidesz-KDNP) szombati sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a BKV januárban csődbe megy, és veszélybe kerülhet több közlekedési beruházás – így a 4-es metró is –, ha nem változtatnak a finanszírozási rendszeren. A főpolgármester megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a kormány megadta a BKV-nak a kért ötmilliárd forintos támogatást.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Budapestnek „forrásteremtési lehetőségre” van szüksége: újra tárgyalni kell a közlekedési adó és a dugódíj bevezetéséről. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a magyar kormány mindig is különös figyelmet fordított a kiemelt beruházások támogatására mind vidéken, mind a fővárosban, azonban figyelembe kell vennie a megfelelő egyensúly fenntartását.

A hazai GDP legnagyobb hányadát Budapesten állítják elő, ebből következően a főváros nagyobb hányadban részesül a települési adóbevételekből. Mindezeket figyelembe véve a fővárosnak a jövőre nézve egy koncepciót kell alkotnia, hogy e bevételekből nagyobb mértékben és biztonságosabban tudja finanszírozni tömegközlekedését és egyéb közszolgáltatásait – olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.