Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-02 15:50:00

Ostromra készülnek a palesztinok?

Nemzetközi ostrom alá akarják venni a palesztinok Izraelt január 26-a után - írta a Haaretz című izraeli napilap honlapján hétfőn.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló kedden Ammánban találkozik Jicák Molho izraeli küldöttel, akivel a béketárgyalások felújításáról folytatnak megbeszéléseket. A felek több mint egy év szünet után ülnek újra össze II. Abdalláh jordániai király, külügyminisztere, Nászer Dzsaude, valamint Tony Blair, az ENSZ-ből, az Egyesült Államokból, Oroszországból és az Európai Unióból álló közel-keleti kvartett képviselője nyomására. Magas rangú izraeli tisztségviselők szerint kicsi az esélye annak, hogy a találkozó a béketárgyalások újrafelvételéhez vezet majd.

Nabil Saat, a Ciszjordániát irányító Fatah Központi Bizottságának tagja viszont "példátlan diplomáciai kampányt" ígért erre az esetre, amely szerinte a dél-afrikai apartheidellenes mozgalomhoz lesz hasonló, és "valódi nemzetközi nyomás" alá helyezi Izraelt.
Az izraeli külügyminisztérium értesülései szerint a palesztinok több oldalról indítanak támadást.

Egyfelől megpróbálnak majd kicsikarni egy határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsától, amely elítéli a telepbővítéseket és nemzetközi szankciókkal sújtja a zsidó államot - ezt az Egyesült Államok kivételével valószínűleg minden BT-tag elfogadja. Másfelől a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt indítanak pert Izrael ellen a 2008-2009-es gázai offenzíva során elkövetett háborús bűnök miatt. Emellett a Negyedik Genfi Konvenció betartását fogják sürgetni, amely tiltja az új telepek létrehozását az elfoglalt területeken.

A palesztinok egy ideje már győzködik a svájci kormányt, hogy hívja össze a dokumentum aláíróit egy különleges vitára, amelynek témája a konvenció alkalmazása lenne Ciszjordániában. Ezen túl a palesztinok az ENSZ Közgyűléséhez vagy Emberi Jogi Tanácsához fordulhatnak egy nemzetközi tényfeltáró bizottság kiküldését követelve, amely a telepesek kérdésében vizsgálódna. Ugyanakkor újraindulhat a teljes jogú tagságért folytatott harc az ENSZ-ben, és Ciszjordániában tömegtüntetések kezdődhetnek Izrael ellen.

Január 26-án ér véget az a három hónapos időszak, amelyet a kvartett jelölt ki a tárgyalások újrafelvételére és a határok, illetve a biztonság kérdésére vonatkozó ajánlatok benyújtására.
A palesztinok megígérték, hogy a határidő lejárta előtt nem tesznek egyoldalú lépéseket a nemzetközi fórumokon, viszont Mahmúd Abbász palesztin elnök egy szombati interjúban azt mondta, január 26-a után "minden lehetőség szóba jöhet".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.