Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 09:30:00

Orbán szerint túl vagyunk a nehezén

Minden kérdést alaposan megrágtunk, de még egy falatot sem nyeltünk le, tehát ebéd közben vagyunk – mondta Orbán Viktor a hétvégi brüsszeli tanácskozásról.

A miniszterelnök szerint a szerdai újabb EU-s csúcstalálkozón már alaposan előkészített lehetőségek közül választanak a közösség vezetői, és fontos döntések születnek majd. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a kormányfő úgy fogalmazott, hogy szerinte „a nehezebb részén vagyunk túl, az étel megrágása mindig nehezebb, mint egyszerűen csak nyelni egyet”.

A Görögország megmentését és az európai bankok feltőkésítését megvitató hétvégi csúcstalálkozóról szólva Orbán Viktor elmondta: több nagy európai bank óriási összegek nyújtását kéri; százmilliárd eurós nagyságrendű tételekről van szó. „Néhány bank azt állítja, hogy ha ilyen nagyságrendű segítséget nem kap, akkor nem tud hitelezni, ha nem tud hitelezni, akkor megáll a gazdaság, nincs növekedés, ha nincs növekedés, nincs munkahely, ha nincs munkahely, nő a munkanélküliség, és egymás után ezrével vagy milliószám kerülhetnek válságba a különböző országokban élő európai családok” – fejtette ki, hozzátéve, hogy ez egy létező veszély, ezért a magyaroknak figyelniük kell az európai fejleményeket, hogy be lehessen építeni azokat az „otthoni gazdaságpolitikába”.

Orbán Viktor szerint bizalmi válság állhat elő az európai polgárok és az európai intézmények között, illetve az európai polgárok, valamint az éppen aktuális nemzeti kormányok között. Csakúgy, mint Görögországban, ahol most már nem csupán gazdasági válság van, „a helyzet lassan kezelhetetlenné válik” – mondta. A miniszterelnök úgy látja: reális félelem, hogy ha a gazdasági növekedést nem sikerül megindítani, folyamatosan hanyatlik az európai gazdaság, az olyan szociális és társadalmi feszültségekkel jár, amelyek utána „a mindenkori kormányokkal szembeni elégedetlenségben öltenek testet, és akkor nem lesz, aki irányítson, kormányozzon, döntéseket hozzon, és Európa egy biztonságos, jól működő politikai intézményrendszerből egyszer csak egy rosszul működő, bizonytalan, kaotikus helyzetben találhatja magát”. Orbán Viktor szerint
Magyarország viszonylag jól áll a lábán, de ha ez a kétharmados háttér nem lenne, „akkor a magyar gazdaságot nem lehetne kivezetni azokból a bajokból, ahová az előző nyolc évben sodródott”.

Az uniós csúcsvezetők vasárnapi tanácskozásukon haladást értek el a bankok feltőkésítése, az EFSF-ként emlegetett euróövezeti pénzügyi mentőeszköz megerősítése, valamint Görögország pénzügyi megsegítése ügyében, de végleges megállapodásokra nem jutottak ezekben a kérdésekben, ezért szerdára újabb csúcstalálkozót tűztek ki, mind 27-es uniós, mind 17-es euróövezeti körben.

 

mti

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.