Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-11 17:03:00

Orbán: példátlan jó híreket kaptunk az EU-ból

A magyar kormányfő a tekintélyes London School of Economics egyetem hallgatósága előtt tartott előadást, csütörtök este pedig a londoni City polgármestere fogadta. Az egyetemen tartott előadásában Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyar kormány morálisnak és helyénvalónak tartja a tehermegosztást az üzleti élet, az állami szektor és a háztartások között, és ez az álláspont határozta meg eddigi gazdasági intézkedéseit.

Elmondta azt is, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „nagylelkűsége” helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez „nagyon kockázatos döntés volt”, de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az európai válságról szólva kijelentette: annak gyökerét a közfinanszírozási rendszerek felelőtlen kezelésében és az ugyancsak felelőtlen beruházási politikában látja.

Az okok között említette, hogy az uniós és a tagállami forrásokat produktív, értékteremtő beruházások helyett jóléti kiadásokra fordították. Szavai szerint ennek eredménye lett a „semmiért valamit” kultúra megjelenése, amely irreális elvárásokat keltett sok EU-tagállamban. A kormányfő a magyar államadósság-besorolások esetleges leminősítésének kockázatára vonatkozó kérdésre azt mondta: a magyar kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését.

Az eredmények azonban már jelentkeznek, az államadósság-ráta például egy év alatt csaknem 9 százalékponttal csökkent - tette hozzá. A kormányfő szerint "nem jó politika" a hitelminősítők és az elemzők kritizálása, "együtt kell élnünk a véleményükkel, ez az élet része ... nekünk azt kell bebizonyítanunk, hogy amit teszünk, az ésszerű, kiszámítható és sikeres".

Orbán Viktor szerint a hitelminősítők a Magyarországon elvégzett esedékes vizsgálataik eredményét valószínűleg november vége táján közzéteszik. A miniszterelnök még az előadás előtt, magyar újságíróknak nyilatkozva "példátlanul jó hírnek" nevezte, hogy az EU-bizottság csütörtöki előrejelzése szerint is a hazai össztermék 3 százaléka alatt lesz jövőre a magyar államháztartási hiány.

„Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, és azóta egyetlen egyszer sem tudtuk a vállalt 3 százalékos szint alatt tartani a hiányunkat, akkor azt kell mondjam, hogy ez óriási eredmény” – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: Magyarország "elit klubba" került, tekintettel arra, hogy a 27 tagállam közül jelenleg hét képes az ezen a szinten maximált hiány tartására.

A miniszterelnök szerint azonban a következő csata, amelyet az országnak meg kell vívnia, a növekedési csata lesz. A nagy európai gazdaságokban - Németországban, Franciaországban - jövőre gyenge növekedés várható, és Magyarországnak nehéz lesz 1,5-2 százalékos növekedési ütemet úgy elérnie, hogy a többiek messze elmaradnak ettől - mondta Orbán Viktor, aki ugyanezt később kijelentette az egyetemi hallgatóság előtt tartott előadásában is.

A miniszterelnök a magyar sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: a magyar kormánynak ezért növekedési tervet kell készítenie, és az előző napi kormányülésen ő meg is bízta ezzel a gazdasági minisztert. Orbán Viktor közölte: reményei szerint ezt a tervet egy-két héten belül a kormány a nyilvánosságnak is bemutathatja.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaságnak a külföldi előrejelzések fél százalék körüli növekedést valószínűsítenek, a miniszterelnök kijelentette: úgy kell cselekedni, ahogy az államadósság esetében is történt. "Az államadósságról is olyasmik hangzottak el, hogy az adósságráta elhagyta a 80 százalékot, és a magyarok már nem tudják ezt megfékezni. Megfékeztük, most hetvenegynéhány százalékon van az adósság" - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: egy éve a költségvetésre is azt mondták külföldön, hogy a 2011-es költségvetés jó lehet, de "a 2012-est a magyarok nem tudják megcsinálni, ám jól látható, hogy azt is megcsináltuk". A kormányfő szerint a magyaroknak minden egyes kételyre határozott tervekkel kell előállniuk, és ezeket végre is kell hajtani.

Az idei költségvetési hiány a nyugdíjrendszer átalakításának eredményeként lett jó, a jövő évi pedig azért lesz jó, mert a nyugdíjrendszer átalakítása után elkezdődik az egészségügyi rendszer ésszerűsítése és megszűnik mindenfajta állami pazarlás. Mindig van megoldás, csak azon múlik az eredmény, hogy egy adott ország vezetése képes-e a szükséges lépéseket megtervezni és végrehajtani - mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor csütörtök este találkozott David Woottonnal, a londoni pénzügyi központ, a City újonnan megválasztott polgármesterével. A Lord Mayor hagyományos címével egy évre felruházott Woottont hivatalosan csak pénteken iktatják be hivatalába, így a magyar kormányfővel tartott csütörtöki eszmecseréje volt első magas szintű államközi megbeszélése megválasztása óta.

 

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.