Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-13 16:28:00

Nyugalomra intenek a halálos áldozatok családjai

A Birminghamben szerdán elgázolt férfiak családjai arra kérték az embereket, hogy maradjanak nyugodtak, és ne legyenek újabb rendbontások.

Tariq Jahan, aki a három birminghami halálos áldozat közül a legfiatalabb, a 21 éves Haroon Jahan apja köszönetet mondott mindenkinek, aki részvétét fejezte ki fia halála miatt, egyúttal a fiataloknak is megköszönte, hogy napok óta nem került sor újabb rendbontásra az országban."Nagyon sok levelet kaptam külföldről is" - mondta az apa, aki már közvetlenül fia halála után is nyugalomra intette az embereket. "Meg szeretném köszönni a helyieknek, különösen a fiataloknak, hogy hallgattak rám" - fogalmazott.

A két másik áldozat, a 30 éves Shazad Ali és a 31 éves Abdul Musavir testvérek voltak.Nagybátyjuk, Abdullah Khan kijelentette, hogy igazságot akarnak az ügyben. Vasárnap békés megemlékezést tartanak a gázolás helyszínének közelében. A rendőrség jelenleg öt embert gyanúsít a gázolással kapcsolatban, közülük a legfiatalabb 16 éves. Közvetlenül az esetet követően a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, akit azóta elengedtek, majd három másik gyanúsítottat találtak, végül péntek késő este újabb két férfit vettek őrizetbe az ügyben.

Közben Birminghamben utcai óriáskivetítőkön mutatják be a rendbontókról készült felvételeket. A zavargások egy másik áldozata Trevor Ellis volt, rá hétfőn lőtt sebekkel talált a rendőrség a dél-londoni Croydonban. A férfi halálának ügyében eddig két embert vettek őrizetbe. Ugyancsak a fővárosban halt meg a rendbontások ötödik áldozata, a 68 éves Richard Bowes, akit hétfőn támadtak meg, majd pénteken halt bele sérüléseibe a kórházban. Az ügyben a rendőrség egy 22 éves férfit gyanúsít gyilkossággal.

A zavargásokkal összefüggésben eddig 2250 embert vettek őrizetbe Angliában. Ezer ember ellen emeltek vádat, közülük több mint 700-an Londonban álltak bíróság elé. A megerősített rendőri jelenlétet a hét végén is fenntartják az utcákon. George Osborne pénzügyminiszter a BBC4 rádiónak kijelentette: a kormány elkötelezett, hogy csökkentse a rendőrségi kiadásokat Angliában és Walesben, aminek eredményeként 2015-re 16 ezerrel kevesebb rendőr lehet az országban.
A Munkáspárt korábban rámutatott, a zavargások megfékezésére éppen ennyi rendőrt vezényeltek London utcáira kedden.

A pénzügyminiszter véleménye szerint a rendbontások "nemcsak a rendőrség költségvetéséről szólnak". Hozzátette: "ez egy hatalmas kihívás a társadalmunknak". A tárcavezető úgy látja, el kell érni, hogy a fiataloknak többet jelentsen a közösségük és a társadalom.

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.