Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-06 18:00:00

Néppárt a Bizottság ajánlásai mellett áll ki

Az Európai Néppárt (ENP) az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak (EB) azon ajánlásait fogja támogatni, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljes mértékben eleget tegyen az EU jogi előírásainak - hangsúlyozta pénteken kiadott közös nyilatkozatában Wilfried Martens, a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú Európai Néppárt elnöke, valamint Joseph Daul, a néppárti európai parlamenti (EP-) frakció vezetője.

Martens és Daul annak nyomán nyilatkozott az új magyar alkotmány életbe lépésével kapcsolatos kérdésekről, hogy a zöldpárti EP-frakció Magyarország elleni eljárást kezdeményezett az uniós alapértékek sérelmére hivatkozva. A liberálisok ehhez csatlakoztak, a szocialisták pedig felszólították José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy tájékoztassa az EP-t, milyen lépéseket kíván tenni Magyarországgal kapcsolatban.

Az ENP pártcsaládjához tartozik a Fidesz is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig az Európai Néppárt egyik alelnöke. A néppárti a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.
Martens és Daul a közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a magyar parlament tavaly áprilisban fogadta el az új alkotmányt, "amely egy 1949-es keltezésű sztálinista típusú alkotmány helyébe lépett". Magyarország volt az egyetlen olyan közép-európai állam, amely nem alkotott új alaptörvényt a kommunizmus bukása után - tették hozzá. A két néppárti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar alkotmány tartalmazza az uniós alapjogi charta előírásait, valamint "egy új, tisztességesebb választási rendszert, amely megadja a lehetőséget a kisebbségeknek a parlamenti képviseletre".

Ugyanakkor - folytatta Martens és Daul - ismeretes, hogy az Európai Bizottság felvetett több kérdést a jogalkotás néhány elemével kapcsolatban, és a testület jelenleg az angol, valamint a francia fordítás alapján azt vizsgálja, hogy ezek az elemek összhangban vannak-e az uniós joggal. A néppárti vezetők utaltak arra, hogy az EU alapszerződése alapján az Európai Bizottságnak - az Európai Unió Bíróságának ellenőrzése mellett - felügyeletet kell gyakorolnia az uniós jog alkalmazása fölött.

"Szükségtelen is mondani, hogy az ENP támogatni fogja a bizottság ajánlásait, amelyek biztosítani fogják azt, hogy Magyarország teljes összhangban legyen az EU-joggal. Ebben az értelemben bízunk abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szorosan együtt fog működni a bizottság vezetőségével, annak érdekében, hogy biztosítsa a jogalkotás összhangját az EU-joggal, valamint - ha az szükséges - a módosítások megtételét" - fogalmazott Wilfried Martens és Joseph Daul.

 

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.