Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-12 12:15:00

Német lapok a magyar és szlovák református egyház fúziójáról

A magyar és a szlovák református egyház tervezett fúziója elleni szlovákiai tiltakozásról írt pénteken a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, míg a baloldali Berliner Zeitung a médiaviszonyokkal foglalkozott.

A német konzervatív napilap bécsi keltezésű tudósításában Reinhard Olt emlékeztetett arra, hogy a szlovák református egyház zsinata májusban hozott az egyesülésre vonatkozó határozatot, ami ellen Szlovákiában tiltakozás kezdődött. Ezáltal – mint a tudósító írta – csapást szenvedett a magyar református egyháznak az a törekvése, hogy egyesítse a Kárpát-medencében élő magyar híveket. Utalt arra, hogy a szlovák református egyháznak 80 ezer magyar tagja van.

A Nem csak hitkérdés című írásban Olt úgy vélekedett, hogy a szlovákok az „elmagyarosodástól” való félelmükben utasítják el a református egyházak fúzióját. Ezáltal a szlovák-magyar nemzetiségi konfliktus immár az egyházi életben is lecsapódik – vélte.
A tudósító beszámolt arról, hogy 300 szlovák hívő most nyílt levélben sürgette a szlovákiai református egyház zsinatának újbóli összehívását.

A baloldali német lapban Frank Herold azt hangoztatta, hogy Magyarországon a média „uniformizálása” zajlik. A tudósító szerint az atlatszo.hu című portál elindítása óta annak főszerkesztőjét, Bodoky Tamást már többször felkereste a rendőrség, amely arra akarja őt kényszeríteni, hogy tárja fel forrásait. A médiatörvény alapján – írta a lap – a portált beperelhetik, az újságírót és tízfős csapatát azzal fenyegetik, hogy – ha informátorait továbbra is titokban tartja – rágalmazások terjesztésével gyanúsíthatják meg. Bodoky azonban ellenállt, és a rendőröket zsarolással vádolta meg – tette hozzá.

A cikkíró hangoztatta: Belénessy Csaba, az MTI vezetője a közelmúltban félreérthetetlenül meghatározta a közszolgálati médiában dolgozó újságírók magatartási kódexét. Ennek kapcsán idézte az MTI vezérigazgatóját, aki szerint egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.