Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-02 12:00:00

Negyven templom újul meg idén a Kaposvári Egyházmegyében

Csaknem 600 millió forintot fordítanak a felújításra, ennek nagy része pályázati forrás. A beruházás somogyi, zalai és tolnai épületeket érint. A kaposfüredi például olyan energiatakarékos padlófűtést kap, amely még országos szinten is ritkaságnak számít.

Lassan elkészül Somogy egyik legértékesebb műemléke, a toponári templom. 1781-ben építtette a Festetics család. Lajos gróf itt nyugszik a templom kriptájában. Most éppen a híres Dorffmaister-freskókat restaurálják. A kaposfüredi templomban pedig az utolsó simításokat végzik, szombaton itt már esküvő lesz.

Tavaly ősszel kezdődött a felújítás, a hívek 22 ezer tetőcserépre valót gyűjtöttek össze. Ezenkívül új, környezetbarát padlófűtést kap a templom: a levegőből szívja két hőszivattyú a meleget és jó esetben 3,6-szor több enegrgiát tud leadni, mint amennyit felvesz. A megye egyik legkorszerűbb temploma lett, ezzel újabb lehetőség nyílt meg a fürediek előtt. „Nyitva lehessen a tempolom egész nap. Előttem már régóta lebeg ez a vágy, hogy szentségimádás legyen benne, aki be akar jönni napközben az be tudjon jönni"- mondta Fábry Kornél, plébános. Kicserélték az 1932-ben készült ablakokat, felújtották az oltárt, a világítás is korszerű lett és a padok is megújulnak. Összesen 30 milló forintot költöttek rá. Zalaszabár 17 milió, Gölle 18 millió, Karád 65 millió forintba kerül.

Idén összesen 40 templomfelújítást végeznek Somogyban. Az egyházmegye azokat a községeket, akik nem tudtak pályázni, 180 millió forinttal támogatta. Ezen kívül 13-an pályáztak 266 millió forint értékben, és még négy templom szerződéskötésre vár. Tavaly a pályázati és saját támogatás aránya pont fordított volt. A gazdasági helynök azt mondja, egyre több pénzre tudnak pályázni."Az egyházmegye létrehozott egy gazdasági alapot , amiből évente megfinanszírozza ezekez az utófinanszírozott pályázatokat. Banktól nem engedünk felvenni kölcsönt" - mondta Nagy Vendel, gazdasági helynök. Az egyházmegye arra próbálja ösztönözni a plébániákat, hogy nőjjön a pályázati kedvük, és ne csak az egyháztól várják a pénzt.

 

kapos.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.