Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-13 12:30:00

Munka törvénykönyve: tiltakozássorozat indulhat

A parlament foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke szerint tiltakozások sorozatát indítja el, ha a parlament a kormány által javasolt tartalommal fogadja el a munka törvénykönyvét.

Gúr Nándor csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a nemzetgazdasági tárca júliusban ismertetett tervezete az elmúlt hónapokban több ponton változott, s a kormány néhány tervét kész volt visszavonni, a dokumentum újabb, az MSZP szerint elfogadhatlan elemekkel is bővült.

A szocialisták továbbra is elfogadhatatlannak tartják a műszakpótlékok csökkentését, a munkavállalók kártérítési kötelezettségének tervezett kiszélesítését és azt is, hogy a túlórapótlékok kifizetése helyett szabadidőt adjanak a dolgozóknak. Gúr Nándor bírálta azt is, hogy az idénymunkában dolgozóknak hat munkanap után nem lenne kötelező pihenőnapot biztosítani, valamint hogy a szakszervezeti képviselők csak munkaidejük 10 százalékában folytathatnának érdek-képviseleti tevékenységet.

A szocialista politikus megerősítette: ha a parlament érdemi változások nélkül fogadja el a törvénykönyvet, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul. Emellett véleménye szerint a tiltakozás nemzetközi fórumokig is elér majd, így a jogszabályt az Európai Unió testületei is vizsgálni fogják.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.