Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-12 12:12:00

Mitől remél milliárdokat Tarlós?

Mintegy 40-45 milliárd forintot várna a főváros az iparűzési adó emelésétől - mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Előzőleg négy kormánypárti, fővárosi illetőségű politikus nyújtott be olyan javaslatot a parlamentnek, amely a jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra emelné az iparűzési adó mértékét. A többletet a Fővárosi Közgyűlés használhatná fel a BKV finanszírozására. Tarlós István kifejtette: arról van szó, hogy az állam és a főváros is el van adósodva, a BKV pedig "hosszú évek óta csőd szélén billegő óriáscég", amely alapvető fontosságú feladatot lát el.

"Ha a BKV netán csődbe megy a maga 70 milliárdos adósságállományával és elavult járműparkjával, akkor az a vállalkozói szférát is borzalmasan érinti (…) az ország gazdaságának napi 14 milliárd kiesést jelentene" - jelentette ki a főpolgármester, jelezve, hogy meg kell találni a módját, hogy a finanszírozást legalább középtávon megoldják. Mint arról beszámolt: megegyezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy csak ilyen forrást lehetséges találni, ennek alapján nyújtották be a képviselők a javaslatot.

Kitért arra is, hogy az adómérték februártól lenne hatályos, de "még az sem biztos, hogy ennek hosszú távúnak kell lennie", ugyanakkor néhány évre biztosan szükség van.
Szólt arról is, hogy az adó igazolná a bankoknál, hogy a főváros rendelkezik forrásokkal, ez lehetővé tenné a BKV hiteleinek tovább görgetését. Hozzátette: úgy néz ki, hogy a főváros állami garanciát is kaphat hiteleinek kezelésére.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.