Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-07 16:48:00

Mégsem mond le az olasz miniszterelnök?

Teljes bizonytalanság övezi a római kormány sorsát, miután egész hétfői nap ellentmondó hírek követték egymást a miniszterelnök, Silvio Berlusconi távozásáról.

„Nem mondok le. Az erről szóló hírek teljesen alaptalanok. Kedden a szemébe akarok nézni az engem elárulóknak” – üzente Berlusconi a távozását sürgető kormánypárti képviselőknek. A miniszterelnök a lemondását már tényként közlő Libero kormánypárti napilapnak nyilatkozott és ugyanezt hangoztatta Facebook-oldalán is.

A sajtó feltételezéseit megerősítette, hogy Berlusconi hétfőn a Milánó közeli Arcoréban, családi villájában találkozott gyerekeivel és jobbkezével, a Mediaset televíziós birodalom elnökével, Fedele Confalonierivel. A szintén kormánypárti Il Foglio főszerkesztője, Giuliano Ferrara, az első Berlusconi-kormány minisztere az újság honlapján azt írta: „órák, talán percek kérdése és Berlusconi átadja a helyét.” Ferrara azt jósolta, kedden a képviselőházi szavazás után Berlusconi bizalmat kér, majd önként lemond. Az újságíró hozzátette, a játszma igazi tétje az, hogy Berlusconi „miért cserébe hajlandó hátralépni, mit kezd saját magával és az elmúlt évekkel”.

Berlusconi akkor távozik, ha biztos benne, hogy az általa vezetett kormánykoalíciót előrehozott választások követik – írta Ferrara. „Folytatás Mario Montival” – javasolta a közgazdász, volt európai uniós biztos vezette szakértői kormányt a legnagyobb olasz katolikus lap, a Famiglia Cristiana. A Berlusconi utáni esetleges kormányfőként emlegetett Gianni Letta, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár hangsúlyozta, Berlusconi esetleges távozása nem módosítja Olaszország európai kötelezettségvállalásait.

Olaszország számára az ígért reformok megvalósítása hoz megoldást – mondta Olli Rehn európai pénzügyi biztos, kijelentve, hogy a következő napokban EU-misszió érkezik Rómába. A római alsóház kedden a 2010-es költségvetés zárszámadásáról szavaz, miután az október 11-i voksoláson nem volt többség ebben az ügyben. Ennek nyomán a Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) - Északi Liga koalíció bizalmi szavazást kért, s az október 14-i voksolást megnyerte.
 

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.