Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-19 16:32:00

Megjavul a forint

Az általában is javuló euróövezeti befektetői bizalom és a Magyarországgal szembeni korábbi piaci fenntartások oldódásának köszönhetően jelentősen erősödött a forint szerdáról csütörtökre.

Az eurót csütörtök délután négy órakor 303,60 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda délelőtti 309 forint közeli, illetve a szerda esti 305 forintos jegyzések után.

A svájci frank 251,50 forintos jegyzésen áll a szerda délelőtti 255 és esti 252 forint után. A dollár 235,60 forintos jegyzésre gyengült a szerda délelőtti 242 és az esti 238 forintról, a japán jen jegyzése pedig 3,0612 forint a szerda reggeli 3,15 feletti és szerda esti 3,10 forintos jegyzések után.

Szerdán és csütörtökön az euróövezeti befektetői bizalom növekedése tükröződött az euró árfolyamának erősödésében.

Az euró szerda-csütörtöki erősödését több tényező támogatta: az IMF forrásgyűjtő akciója a törlesztési problémákkal küzdő országok támogatási programjaihoz, az EFSF által aukcióra vitt kincstárjegyek - a hitelminősítői besorolásrontás ellenére is - csökkenő hozamszintje, valamint a sikeres spanyol és francia kötvényaukciók.

Szerda délutántól folyamatosan tartó lendületes erősödéshez segítette a forintot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdai európai parlamenti felszólalásában jelezte: Magyarország az EU-bizottság által felvetett problémák ügyében gyors megoldásra törekszik. A piacok szerdán délután a magyar CDS-árazásnak az európai átlagot meghaladó mértékű csökkenésével nyugtázták a miniszterelnöki beszédet.

A magyar szuverén adósság törlesztésére köthető biztosítási ügyletből képzett származékos befektetési eszköz a Credit Default Swap (CDS) kontraktusok jegyzése szerdán az előző esti 690 bázispontról 670 bázispontra esett vissza, alacsonyabb szintre az euróövezeti tag Írország 676 bázispontos CDS-árazásánál. Portugália CDS-árazása szerdán este 1.257 bázispont, Spanyolországé 405 bázispont, Olaszországé 504 bázispont volt.

Csütörtök délelőtt a magyar 5 éves CDS-árazás 654 bázisponton, Írországé 679, a portugál 1.264, a spanyol 396, az olasz pedig 493 bázispont volt.

Visszatér-e újra az erős forint?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kétheti rendszerességgel megrendezett csütörtöki aukcióján számottevő, 117 bázispontos hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, mégpedig tavaly szeptember közepe óta első alkalommal a meghirdetett összegben. A szóban forgó kincstárjegy másodpiaci referencia hozama 6 bázisponttal csökkent a szerdaihoz képest. A másodpiacon az államkötvények referencia hozama rövidebb és hosszabb lejáratokra egyaránt mintegy 30 bázisponttal húzódott vissza a szerdairól.

A forint legerősebb csütörtöki jegyzése euróban 301,66 forint, svájci frankban 249,51, dollárban 233,46, japán jenben 3,0398 forint volt, ami mind a négy deviza viszonylatában idei forintárfolyam csúcsnak számít.

Az eurót 300 forint közeli szinten tavaly decemberben jegyezték utoljára. A 300 forint feletti szintet tavaly október végén érte el az euró jegyzése. Tavaly a forint árfolyama szeptember végéig a 270 forintos euró jegyzés jó tíz forint széles környezetében ingadozott. A gyengülés októberben kezdődött és idén január elején 324 forint feletti jegyzésnél tetőzött.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.