Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-30 17:05:00

Meghiúsult a Jobbik terve

A még hatályos alkotmány alapján utasította el a házbizottság a Jobbik népszavazási kezdeményezését az új alaptörvényhez fűződő átmeneti rendelkezésekről és az új egyházügyi törvényről, mondván, hogy népszavazást a képviselők legalább egyharmada indítványozhat.

Ezt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke közölte a házbizottság pénteki ülése után. Érvénytelen a Jobbik kezdeményezése a jelenleg hatályos alkotmány alapján, mivel a népszavazást csak egy-egy képviselő indítványozta - tájékoztatott.


Bár kezdeményezésük házszabályszerű volt, a hatályos alkotmánnyal ellentétes, ezért a Jobbik tudomásul veszi a döntést, elfogadja az érvelést - mondta Vona Gábor. Az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője - aki az egyik népszavazási indítványt jegyezte - ugyanakkor hangsúlyozta: súlyos hibának, történelmi bűnnek tartják, hogy az ország leendő alaptörvényéről nem lesz népszavazás. Az eset másik tanulsága szerinte az, hogy "látható, micsoda káosz és ellentmondások övezik az Országgyűlés működését".

Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője - a másik népszavazási javaslat kezdeményezője - korábban az MTI-nek elmondta, lelkiismereti okokból indítványozták a népszavazás kiírását, hiszen már korábban is azt mondták, hasonló súlyú ügyekben a lakosságnak kellene kimondania a végső szót.

A házszabály értelmében bármely képviselő élhet a megerősítő népszavazás indítványozásának lehetőséggel a parlament által már jóváhagyott, de még ki nem hirdetett előterjesztések esetében. Az alkotmány viszont úgy rendelkezik, hogy mérlegelés alapján országos népszavazást a köztársasági elnök, a kormány, az országgyűlési képviselők egyharmada vagy százezer választópolgár kezdeményezésére rendelhet el az Országgyűlés.

A házbizottság ülését Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatára hívták össze. A politikus ügyrendi felszólalásában azt mondta, amennyiben a Ház az átmeneti rendelkezések esetében támogatja a népszavazás kiírását, akkor az eltolja az új alaptörvény hatályba lépését, míg az egyházügyi törvény esetében a "bizniszegyházak" jövőre is több milliárd forintos támogatáshoz juthatnak. Mint mondta, a Jobbikot így "nyilvánvalóan az 1949. évi kommunista alkotmány és a bizniszegyházak támogatása mozgatta" a régi szabályok hatályban tartásakor.
A házbizottság tanácskozása alatt a Jobbik kétszer is szünetet kért, hogy - mint azt Vona Gábor elmondta - mérlegeljék a kialakult helyzetet. Közölte azt is, hogy a Fidesz kérte a népszavazási kezdeményezésük visszavonását. A házbizottság ülése után folytatta munkáját az Országgyűlés.

 

mti
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.