Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-23 10:49:00

Megélhetési karitász: turkálóba vitték az adományokat

A Magyar Vöröskereszt égisze alatt gyűjtött használt ruhát egy Fejér megyei cég, a több mint ezer tonna ruha nagy részét azonban eladta, a bevételből pedig kilónként csak jelképes összeget adott a segélyszervezetnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden az MTI-vel.

A saját hasznát gyarapító társaság, visszaélve a vöröskereszt nevével, kihasználta az adományozók segítő szándékát, ráadásul jogtalan adócsökkentéssel megkárosította az államot - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint konténerszám gyűltek a használt ruhák egy Fejér megyei cégnél, mert az emberek szívesen váltak meg feleslegessé vált holmijuktól a vöröskereszt nevével fémjelzett akcióban. Két év alatt összesen 1 millió 300 ezer kilogramm gyűlt össze, amelyből a segélyszervezet Pest megyei szervezetének mindössze 500 kilogramm kellett. A többit a cég eladta, és kilogrammonként 15 forintot utalt a vöröskeresztnek. A használtruhapiacon, azaz a turkálókban akár 2500 forintba is kerülhet az áru kilója, tehát az áron aluli értékesítés is busás hasznot hozhatott a cégnek.

Az adóbevallás sem stimmelt, mivel a vállalkozó a vöröskeresztnek átutalt összeggel szabálytalanul csökkentette cége adóalapját, ezzel az állami költségvetésnek két év alatt jelentős kárt okozott - közölték.
 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.