Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-03 16:00:00

Matolcsy felmentését követelték a civil tüntetők

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett Kockán az életed! elnevezésű szombati demonstráción.

A rendezvényen nem szakszervezeti vezetők, hanem közéleti szereplők szólaltak fel. A rendezvénye első szónoka, Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal „az eddig legelnyomóbb munka törvénykönyvét illetően”. A filozófus hangsúlyozta, hogy szükség van a szakszervezeti egységre, mert „ma nem nagyon látok más erőt, ami a hazát megmenthetné”.

Emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt népszavazás erősítette meg, hogy a „szociális jogokból nem engedünk”. Hozzátette, az akkori ellenzék azt mondta, hogy a szociális jogok mellett áll. A szónok arra kérte a megjelenteket, hogy mindenkit vegyenek rá a szakszervezetekbe való belépésre, és ha az érdekvédelmi képviseletek vezetői nem méltóak a posztjukra, akkor váltsák le őket. Utána Kulka János lépett a mikrofonhoz. A színész József Attila Levegőt! című versét szavalta el.

Gerő András történész a hatalmon lévőkre utalva azt mondta: „Ők most itt rombolnak, rombolják a magántulajdont, a szabadságot, a jogbiztonságot, a nemzeti kulturális-oktatási intézményeket, a polgári állam civilizatorikus alapjait.” A történész szerint a kormányoldal úgy véli, polgári, konzervatív erőként forradalomra hivatott, „miközben forradalomra egyébként senki nem adott nekik felhatalmazást.” Érvelése szerint a „polgári” kifejezés sokkal inkább felhalmozást, mintsem pusztítást, a konzervatív pedig szerves változást, „azaz evolúciót, nem pedig forradalmat, azaz revolúciót jelent.” Kiemelte, hogy a döntéshozók folyamatosan arra hivatkoznak: nagy többséggel kaptak felhatalmazást. „De nem arra, hogy babráljanak a magántulajdon körül, nem arra, hogy rombolják a szabadság, a szerzett jogok és a polgári civilizáció rendszerét (...) sokkal inkább arra, hogy a magyar nép számára elviselhetőbb viszonyokat teremtsenek” – jelentette ki.

Daróczi Ágnes etnológus beszédében azt mondta, minden társadalmi csoport „iszonyúan mély válsággal” szembesül. Megfogalmazása szerint "nincs más utunk, mint megszervezni magunkat". Mint elmondta, sokan féltek eljönni a szombati tüntetésre, ám azok, akik itt vannak, „élő lelkiismeretei” az országnak. A demonstráción megjelent Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekképviselet pénteken részese volt a kormány és munkaadói, illetve munkavállalói oldal által kötött, az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről szóló megegyezésnek. A szakszervezeti vezetőt több tüntető is gyalázta, illetve aprópénzt dobáltak neki, azt kiabálva, hogy szedje fel.

Gaskó István újságíróknak azt mondta, a közszolgálatra vonatkozó követelések, amelyek a szombati tüntetésen hangzottak el, teljesen jogosak. Arra a felvetésre, hogy leárulózták, azt felelte, véleménye szerint a tüntetők tévednek, és ezt be is fogják látni. Felhívta a figyelmet, hogy azt is kiabálták neki, elárulta a vasutasokat, miközben a héten dőlt el, hogy ötmilliárd forintot fognak kapni a Máv-Cargo eladása után. "Nem rossz szándékú emberek, csak szerintem nincsenek képben" - tette hozzá a bekiabálókra utalva.

A tüntetés során a résztvevők csaknem megtöltötték az MTA parkolóját. A szakszervezeti tüntetéshez csatlakoztak a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrációjának résztvevői is. A főként rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő szervezetek képviseletében néhány százan gyűltek össze a Clark Ádám téren, majd a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre mentek.

A demonstráció végén többen is elindultak a Jászai Mari térre, ahol csatlakoznak az Egymillióan a demokráciáért szervezet tüntetéséhez, akik mellett követelik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali felmentését, egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanács felállítását, valamint azt, hogy folyamatos tájékoztassák a nyilvánosságot a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalások részleteiről és eredményéről. A néhány százas vonuló tömeg Orbán Viktor miniszterelnök távozását követelte folyamatosan.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.