Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-28 20:15:00

Magyarországon a többség nem tudja, hogy hepatitisz C fertőzéssel él

A hepatitiszes betegek diszkriminációjáról, a betegség kezelésének jelenéről és előfordulásának gyakoriságáról is hallhattak előadást az érdeklődők a hepatitisz világnapján rendezett konferencián csütörtökön Budapesten. A hepatitisz – vírusok által okozott fertőzéses májbetegségek – átvitele csak vér útján lehetséges, nem terjed tüsszentéssel, köhögéssel, csókkal, közös evőeszköz használatával, étellel, fürdőszoba vagy toalett használatával – hangsúlyozta előadásában Nemesi Krisztina, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnökségi tagja.

Mint mondta, a mindennapi életben a higiéniai szabályok betartása mellett a családtagok, barátok, kollégák, egészségügyi dolgozók, betegtársak nem kaphatják el a fertőzést. A tájékoztatás szerint a betegek sokszor panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre, diszkrimináció a munkahelyen, családban, barátok részéről és az egészségügyben is éri őket.

A hepatitisz fertőzés vér, vérkészítmény útján, intravénás drog használatakor közös tűvel, tetováláskor, testékszerek behelyezésekor, szexuális úton, anyáról gyermekére, orvosi, fogászati beavatkozások során is terjedhet. Magyarországon 1992 óta szűrik véradáskor a vért hepatitisz C vírusra (HCV). Magyarországon körülbelül 70 ezer ember él hepatitisz C fertőzéssel – nagyrészük nem is tud róla.

A világon 170 millió ember szenved HCV okozta idült májgyulladásban – ismertette Makara Mihály, a Fővárosi Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet főorvosa. A májrák-megbetegedések 60-70 százalékát okozó idült B-vírusos gyulladás a világon körülbelül 350 millió emberben zajlik. Évente 500-700 ezer ember haláláért felelős, holott 1982 óta védőoltással megelőzhető.

Magyarországon a 14 éveseket kötelezően oltják 1999 óta. A hepatitisz kezelésének jelenéről és jövőjéről beszélt Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciójának elnöke. Az új proteázgátló gyógyszerekkel – melyek a hepatitisz C vírus szaporodását gátolják – a visszaeső pácienseknek már 80 százalék esélyük van a gyógyulásra. Az Európai Unióban az első új gyógyszert néhány napja törzskönyvezték, Magyarországon még nem hozzáférhető.

A konferenciát a Májbetegekért Alapítvány, az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervezte. Prinz Gyula, a Szakmai Kollégium Infektológia Tagozatának elnöke a hepatitiszes betegek ellátásának rendszeréről szólt, Nagy Ferenc betegjogi képviselő a hepatitiszes betegek diszkriminációjának jogtalanságáról tartott előadást, Orosz Anikó gyógyult beteg saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A hepatitisz világnapját július 28-án tartják a WHO kezdeményezésére annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. A korábbi években, 2004 és 2007 között október 1-jén, 2008-tól 2010-ig május 19-én tartották.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.