Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-28 17:18:00

Magyar fizikusok az élvonalban

Mintegy 3,7 millió eurós támogatással az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet vezette konzorcium dolgozza ki az ITER fúziós reaktor egyes diagnosztikai szolgáltatásait - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

Az ITER (Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) egy magas hőmérsékletű plazma tárolására szolgáló berendezés, amely nemzetközi együttműködésben a franciaországi Caradache-ban épül.

"A magyarországi fúziós kutatásokat az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet irányításával a Magyar Euratom Fúziós Szövetség (MEFSZ) koordinálja, amelynek négy akadémiai kutatóintézet mellett két egyetem is tagja. Tízéves fennállása alatt a szövetség számos fúziós projektben vett részt. Bebizonyította, hogy a fúziós kutatásokban hazánk tudományos és műszaki-technikai bázisa mind szaktudását, mind kompetenciáját tekintve összeurópai szinten is versenyképes" - emeli ki az MTA honlapja.

A magyar konzorcium most elnyerte az ITER Tokamak Services for Diagnostics témájában kiírt partnerségi keretmegállapodást, amely a MEFSZ eddigi legnagyobb sikerének tekinthető. A megállapodás értelmében a konzorcium a következő négy évben mintegy 900 ezer euró éves támogatást kap a konzorcium.

"A magyar kutatócsoport feladata az ITER vákuumkamrán és kriosztáton belüli kábelezés, a vákuumátmenetek és -kontaktusok teljes tervezése, technológiai fejlesztése, valamint a prototípus tesztelése, amely a rendkívüli körülmények miatt igen nagy kihívást jelent" - mutat rá a Magyar Tudományos Akadémia honlapja.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.