Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-30 14:00:00

LMP: mi a helyzet a prostitúcióval?

Az LMP nyílt levélben kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől arról, hogy milyen bűnüldözési stratégiát követ a kormány a prostitúció, a nő- és gyermekkereskedelem visszaszorítására.

Az ellenzéki párt olyan kérdésekre vár választ, hogy hol tart az emberkereskedelem elleni, 2008-2012 közötti nemzeti stratégiáról hozott kormányhatározat végrehajtása, mi valósult meg eddig a stratégia céljaiból és jövőképéből. Vannak-e jól bevált együttműködési módszerek a különböző országok bűnüldöző és áldozatsegítő szervei között a nemzetközi nő- és lánykereskedelem leleplezésére és felszámolására? Milyen tapasztalatokat szerzett a magyar rendőrség a kiskorúakkal való prostitúciós visszaélést büntetni rendelő rendelkezés (Btk. 202/A paragrafus) 2007-es életbelépése óta? Hány esetben indult büntetőeljárás e rendelkezés alapján, hány sértett sérelmére követtek el ilyen bűncselekményt, s ez alapján hány elkövetőt ítéltek jogerős szabadságvesztésre?

Hány esetben indult büntetőeljárás az utóbbi években a Btk.-nak a kiskorúakkal való pornográf visszaéléseket tiltó 204. paragrafusa alapján, és ebből mennyi végződött jogerős szabadságvesztés kiszabásával? Az LMP arra is kíváncsi, hogy folyt-e az elmúlt években büntetőeljárás rendőrök ellen amiatt, hogy prostituáltakat a hatósági intézkedéstől való eltekintés fejében szexuális aktusokra kihasználtak, illetve a rendőrök nemzetbiztonsági vagy egyéb ellenőrzése kiterjed-e annak vizsgálatára, hogy „vásárolnak-e prostitúciót”.

Az LMP a kormányprogram középpontjába állított értékek - munka, otthon, család, egészség, rend - alapján, amelyeknek álláspontjuk szerint sokkal szélesebb a társadalmi támogatottságuk, mint a kormánypártok szavazótábora, bízik abban, hogy a kormány és a Belügyminisztérium minden lehetséges alkotmányos lépést megtesz a prostitúció visszaszorítása érdekében.
Az ellenzéki párt a nyílt levélben arra hívja fel a figyelmet, hogy a prostitúció a világ legtöbb országában a szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb üzletága.

– Sajnos nincs okunk feltételezni, hogy hazánkban ez másként lenne. A mai napig rendszeresen előfordul, hogy magyar lányokat és nőket bűnbandák személyi szabadságuktól megfosztanak, prostitúcióra kényszerítenek, bordélyokat működtető bűnözőknek eladnak, belföldön és külföldön egyaránt – áll a közleményben.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.