Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-22 11:38:00

Líbia: a NATO-főtitkár bízik a békés átmenetben

Kadhafi rezsimje összeomlóban van, eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie - üzente hétfői nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miközben Tripoliban a Moammer Kadhafi ellen harcoló erők a még meglévő ellenállási gócok felszámolására törekedtek.

Az atlanti szövetség vezetője megállapította: minél hamarabb ismeri fel Kadhafi, hogy saját népe ellen nem nyerheti meg a csatát, annál több vérontást és szenvedést lehet elkerülni.
"A líbiai nép hatalmas szenvedést élt át Kadhafi négy évtizedes uralma alatt. Most új kezdetre nyílik esélye. Eljött az ideje annak, hogy megszűnjön a civilek bármiféle fenyegetése, miként azt az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa követelte. Itt az ideje az új Líbia megteremtésének, a szabadság, és nem a félelem, a demokrácia, és nem a diktatúra, a többség akarata, és nem kevesek szeszélye alapján. Az átmenetnek békésen kell eljönnie. Most kell érkeznie, és a líbiai népnek kell irányítania, meghatároznia" - fogalmazott Rasmussen.

A főtitkár közölte, hogy a NATO kész együttműködni a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, amely nagy felelősséget visel a helyzet alakulásáért: biztosítania kell, hogy az átmenet "sima és befogadó jellegű legyen", hogy az ország megőrizze egységét, valamint hogy "a jövőt a megbékélésre és az emberi jogok tiszteletben tartására alapozzák".

A NATO az ENSZ BT felhatalmazása alapján március óta érvényesíti Líbiával szemben a tengeri fegyverszállítási tilalmat és a repülési tilalmat, valamint mindeddig rendszeresen csapásokat mért azokra a katonai célpontokra, amelyeket úgy ítélt meg, hogy azok fenyegetést jelentenek a polgári lakosságra nézve. A civileknek a harcoktól való megvédését kifejezett feladatként fogalmazta meg a NATO fellépését megalapozó BT-határozat. Most, miután a harcok immár a líbiai fővárosban dúlnak, Rasmussen azt hangsúlyozta, hogy a NATO Líbiában "továbbra is szemmel tartja a katonai egységeket és létesítményeket", és ha bármilyen fenyegető lépést tapasztal, akkor "cselekedni fog az ENSZ-felhatalmazással összhangban".

Pieter De Crem belga védelmi miniszter hétfő reggel egy flamand rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy Líbiában "közeledik a végkifejlet", és szerinte a NATO-nak sürgősen döntenie kell arról, milyen magatartást tanúsítson a felkelők győzelme után. A miniszter úgy vélekedett, hogy az egész nemzetközi közösségnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie Líbia stabilizálása érdekében, segítséget kell nyújtania az országnak "az új keretek között is".
Szintén folyik a felkészülés a Kadhafi-rezsim összeomlása utáni helyzetre a NATO mellett a másik brüsszeli székhelyű integrációs szervezetben, az Európai Unióban. Michael Mann, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Catherine Ashtonnak a szóvivője hétfő délelőtt elmondta, hogy az uniónak számos forgatókönyve van a "Kadhafi utáni" helyzetben követendő magatartásra.

Előző este a lengyel EU-elnökség arra intette a felkelőket, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, kíméljék meg a civil lakosságot, amikor bevonulnak Tripoliba.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.